Na hlavný obsah

Inflácia rastie rýchlejšie ako dôchodky. Mnoho penzistov sa môže dostať do hmotnej núdze

Dôchodky sa v tomto roku zvýšia o 1,3 percenta.

Dôchodcovia budú zrejme v mínuse. Napriek očakávanej vyše 5 % iinflácii, sa spôsob zvyšovania dôchodkov v roku 2022 nezmení.

Od januára vzrastú len o niečo viac ako jedno percento. Jednota dôchodcov očakáva, že sa množstvo penzistov dostane do hmotnej núdze.

Keďže valorizácia dôchodkov sa počíta z medziročného rastu spotrebiteľských cien domácností dôchodcov za prvý polrok 2021, nepremietol sa do nej koncoročný prudší nárast inflácie.

Dôchodky sa v roku 2022 zvýšia o 1,3 percenta. Ak má niekto dôchodok napríklad 500 eur, dostane pridané 6 eur 50 centov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Z valorizácie sme veľmi smutní. Snažili sme sa nejakým spôsobom zvrátiť túto valorizáciu. Nepodarilo sa,“ hovorí Valéria Pokorná, poverená vedením Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Podobný názor má aj bývalý minister práce Ján Richter (Smer-SD). „Táto valorizácia je absolútne do tohto času, do obdobia zdražovania, veľmi nevhodná,“ uviedol.

V januári 2021 naposledy platilo, že penzisti s nízkymi dôchodkami mali pri nízkej inflácii garantovanú minimálnu pevnú sumu zvýšenia. Boli to 2 percentá z priemerného dôchodku. To už neplatí.

„Nemôžeme si dovoliť vyššie dôchodky, keď už dnes výdavky Sociálnej poisťovne dosahujú takmer 10 miliárd eur a dosahujú takmer pätinu verejných výdavkov,“ tvrdí Radovan Ďurana, analytik INESS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko