Na hlavný obsah

Izrael opäť letecky útočil na ciele v Sýrii, tvrdí SOHR

Zaútočil na sklad zbraní Hizballáhu.

Izrael opäť letecky útočil na ciele v Sýrii, tvrdí SOHR
Na ilustračnej snímke zo sýrskej oficiálnej tlačovej agentúry SANÁ plamene šľahajú z horiacich kontajnerov po raketovom útoku Izraela na sýrsky prístav Lázikíja v decembri 2021. Foto: TASR/AP

Nálety izraelského letectva zasiahli v pondelok vojenskú základňu a sklad zbraní libanonského hnutia Hizballáh neďaleko sýrskej metropoly Damask. Uviedlo to Sýrske pozorovacie centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne, informovala agentúra AFP.

SOHR s odvolaním sa na zdroje v Sýrii informovalo, že v dôsledku náletov vypukli viaceré požiare. Útok si podľa SOHR pravdepodobne vyžiadal aj bližšie nešpecifikovaný počet obetí.

Sýrske štátne médiá naopak tvrdia, že izraelské nálety spôsobili len materiálne škody. Izraelská armáda pre AFP povedala len to, že sa k správam zahraničných médií sa nevyjadruje.

Vláda židovského štátu len zriedka komentuje opakované letecké útoky, ktoré zrejme podniká na sýrskom území, ale opakovane deklaruje, že nedovolí svojmu úhlavnému nepriateľovi, Iránu a jeho spojencom, aby posilňoval svoj vplyv v susednej Sýrii.

Od roku 2011, keď vypukla vojna v Sýrii, Izrael na jej území uskutočnil pravdepodobne už stovky náletov, pričom sa zameriaval na sýrske vládne jednotky, ako aj na ich spojencov z Iránu a ním podporovaného hnutia Hizballáh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet