Na hlavný obsah

Je prvou slovenskou olympijskou víťazkou. Elena Kaliská oslavuje

Získala zlato na LOH 2004 v Aténach i LOH 2008 v Pekingu.

Je prvou slovenskou olympijskou víťazkou. Elena Kaliská oslavuje
Na snímke vodná slalomárka Elena Kaliská. Foto: TASR

Aj vďaka kajakárke Elene Kaliskej patrí Slovensko medzi historicky najúspešnejšie krajiny vo vodnom slalome. Bývalá dlhoročná reprezentantka získala v disciplíne K1 na olympijských hrách dve zlaté medaily, čo z nej robí najúspešnejšiu slovenskú olympioničku na letných olympiádach. Je tiež dvojnásobná majsterka sveta a v zbierke má aj šesť titulov majsterky Európy. V stredu 19. januára 2022 sa prvá slovenská olympijská víťazka dožíva 50 rokov.  

V juniorských kategóriách reprezentovala Československo

Elena Kaliská sa narodila 19. januára 1972 vo Zvolene. Po skončení Základnej školy Petra Jilemnického v rodnom meste študovala na Strednej priemyselnej škole drevárskej vo Zvolene. V roku 2007 ukončila štúdium na Katedre telesnej výchovy a športu Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Na divokej vode začala v rodnom meste jazdiť v siedmich rokoch. Na majstrovstvách sveta juniorov štartovala dvakrát za ČSFR, v sedemnástich rokoch ju pribrzdila zlomenina ľavej ruky.

V roku 1992 nastal v jej kariére výkonnostný posun, keď odišla za lepšími podmienkami do Liptovského Mikuláša. Začala trénovať v KTK Liptovský Mikuláš najprv pod vedením trénera Juraja Ontka a neskôr sa zverila do rúk trénera Petra Mráza.

Na dvoch olympiádach rozdrvila konkurenciu

Slovensko na vrcholnom podujatí po prvý raz reprezentovala v roku 1993 na majstrovstvách sveta v talianskom Val di Sole, kde skončila deviata. Prvú veľkú medailu získala na majstrovstvách Európy v Augsburgu v roku 1996, mala bronzový lesk. Olympijskú premiéru absolvovala v Atlante 1996, kde obsadila 19. priečku.

Dva roky po OH 1996 sa v Roudnici nad Labem stala prvýkrát majsterkou Európy. V roku 2000 v Čunove získala opäť európsku korunu, ale na olympiáde v Sydney skončila štvrtá. Zisk európskeho titulu opäť zopakovala na šampionáte v Skopje v roku 2004.

V tom istom roku štartovala Kaliská aj na OH v Aténach, na ktorých vybojovala zlato a stala sa prvou slovenskou olympijskou víťazkou. Pred druhou Američankou Rebeccou Giddensovou mala v cieli – v súčte semifinálovej a finálovej jazdy – náskok vyše 4 sekundy.

Elena Kaliská so zlatou olympijskou medailou.
Elena Kaliská so zlatou olympijskou medailou z LOH v Aténach.Foto: TASR
Foto: TASR

Po olympiáde potvrdila svoje kvality ziskom titulu svetovej šampiónky v austrálskom Penrithe v roku 2005. Ďalšie zlato z ME si vypádlovala v l´Argentiére la Bessée v roku 2006.

Na OH 2008 v Pekingu niesla vlajku slovenskej olympijskej výpravy a navyše obhájila aj olympijský titul z roku 2004. Tentokrát s ohromujúcim náskokom viac ako 14 sekúnd!

Dominanciu slovenského vodného slalomu v Pekingu podčiarkli ziskom zlatých medailí aj Peter a Pavol Hochschornerovci v deblkanoe a kanoista Michal Martikán.

Zo zlata na MS sa tešila aj v roku 2011, keď z čunovského kanála vylovila najcennejší kov v súťaži hliadok spolu s Janou Dukátovou a Danou Mannovou-Beňušovou. Zo svetových šampionátov má aj dva strieborné kovy z rokov 2007 a 2009 (K1-hliadky) a jeden bronz z roku 2014.

Kariéru ukončila ako 49-ročná

Zatiaľ najúspešnejšia slovenská kajakárka ukončila aktívnu kariéru v roku 2021 vo veku 49 rokov. Je držiteľka titulu Športovec roka z roku 2004 a zároveň členka slovenskej olympijskej Siene slávy a Slovenskej asociácie olympionikov.

Elena Kaliská pri rozlúčke s kariérou
Na snímke slovenská kajakárka Elena Kaliská pri rozlúčke s kariérou na majstrovstvách sveta v Čunove 25. septembra 2021.Foto: TASR
Foto: TASR

V roku 2005 dostala Cenu Matyldy Pálfyovej, ktorá sa udeľuje ženám za ich športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí, a tiež Zlaté kruhy Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Prezident SR Ivan Gašparovič jej v roku 2011 udelil vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport