Na hlavný obsah

Jelene sú veľmi náchylné na nákazu koronavírusom, zistili vedci

Môže to znamenať problémy pri jeho šírení vo voľnej prírode.

Jelene sú veľmi náchylné na nákazu koronavírusom, zistili vedci
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Nedávno zverejnená štúdia amerických vedcov naznačuje, že jeleník bielochvostý (Odocoileus virginianus) je „veľmi náchylný“ na nakazenie sa novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v pondelok (3. 1.) agentúra DPA s tým, že takéto zistenie by mohlo predznamenávať ďalšie potenciálne problémy súvisiace s pandémiou.

Vedci vo vzorkách odobratých začiatkom vlaňajška 360 jeleníkom bielochvostým v deviatich rôznych oblastiach na severovýchode amerického štátu Ohio objavili šesť prípadov, keď sa koronavírus na tieto zvieratá preniesol z človeka. Popisujú to v štúdii zverejnenej v internetovej verzii časopisu Nature.

Vzorky boli odobraté v januári až marci 2021, teda v čase, keď v Spojených štátoch prudko narastal počet nakazených. Štúdia tiež odhalila, že asi tretina z testovaných jeleňov bola buď koronavírusom SARS CoV-2 práve nakazená, alebo nákazu krátko predtým prekonala.

„Naše zistenie, že jeleníky bielochvosté sú novým koronavírusom často infikované, vyvoláva závažné otázky o budúcej trajektórii SARS-CoV-2,“ uvádza sa v štúdii.

Spätný prenos nákazy z týchto zvierat na ľudí zistený nebol, spozorovaný však bol „pravdepodobný prenos vírusu z jeleňa na jeleňa“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet