Na hlavný obsah

Kabinet schválil zmeny v azylovej politike

Zvýšiť by sa mal aj príspevok pre azylantov.

Kabinet schválil zmeny v azylovej politike
Ilustračná snímka - migranti v utečeneckom tábore si kopú loptu. Foto: TASR/AP

Prístup žiadateľov o azyl na trh práce sa skráti z deviatich na šesť mesiacov od začatia konania o udelenie azylu. Novelu zákona schválila vláda na svojom stredajšom (12. 1.) rokovaní.

Nový návrh, ktorý predložilo ministerstvo vnútra, v rámci prvotnej integrácie tiež zahŕňa nárok na sociálne a psychologické poradenstvo či kurz kultúrnej orientácie.

Rovnako sa navrhuje aj mesačný príspevok pre osoby s medzinárodnou ochranou vo výške 1,75-násobku životného minima, ktorý by mohli čerpať počas šiestich mesiacov.

„Cieľom predloženého návrhu zákona je systémovo upraviť prvotnú integráciu azylantov a cudzincov, ktorým bola poskytnutá doplnková ochrana, ako aj iné ustanovenia zákona o azyle vzhľadom na poznatky a potreby aplikačnej praxe a zosúladenie právneho poriadku SR s právom Európskej únie,“ uviedol rezort.

Ministerstvo navrhuje uprednostniť posudzovanie a poskytovanie doplnkovej ochrany z dôvodu vážneho bezprávia pred udeľovaním azylu na účel zlúčenia rodiny, ale aj pred udeľovaním azylu z humanitných dôvodov.

Zaviesť by sa mohla aj tzv. dlhodobá priepustka. Ide o dobu, na ktorú sa žiadateľovi povolí pobyt mimo pobytového tábora.

Kresťanská únia má nejasnosti

Kresťanská únia považuje znenie novely azylového zákona v mnohých aspektoch za vágne a nejednoznačné. „Z navrhovaného znenia nie je jasný obsah alebo spôsob realizácie sociálneho a psychologického poradenstva, kurzu kultúrnej orientácie a dôvody udelenia azylu z tzv. humanitárnych dôvodov,“ uviedol podpredseda Kresťanskej únie a poslanec Richard Vašečka (OĽANO).

„Ak má Kresťanská únia podporiť novelu azylového zákona, je potrebné zo strany ministerstva vnútra návrh lepšie odôvodniť, vyjasniť nejednoznačné časti a zapracovať naše pripomienky,“ dodal Vašečka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko