Na hlavný obsah

Kanada nariadila rodinám svojich diplomatov, aby dočasne opustili Ukrajinu

Rovnaký krok už urobili USA či Spojené kráľovstvo.

Kanada nariadila rodinám svojich diplomatov, aby dočasne opustili Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kanada nariadila rodinám svojich diplomatov pôsobiacich v Kyjeve, aby dočasne odcestovali z Ukrajiny vzhľadom na ruské vojenské prípravy pri ukrajinských hraniciach.

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové (25. 1.) oznámenie kanadského ministerstva zahraničia. Rovnaký pokyn vydala americká diplomacia už v nedeľu (23. 1.) s tým, že k ruskému vpádu môže dôjsť kedykoľvek.

Pokyn odísť z Ukrajiny sa podľa agentúry Unian týka manželiek pracovníkov kanadského veľvyslanectva a detí mladších ako 18 rokov. Analogické kroky v obave, že ruský prezident Vladimir Putin už čoskoro môže dať rozkaz na vpád na Ukrajinu, podnikli okrem Spojených štátov aj Spojené kráľovstvo, Nemecko a Austrália, poznamenala agentúra Unian.

„Bezpečnosť kanadských diplomatov a ich rodín je bezpochyby prvoradá,“ vyhlásil v pondelok (24. 1.) kanadský premiér Justin Trudeau v odpovedi na otázku, či Kanada bude postupovať rovnako ako vyššie spomínané spojenecké krajiny.

Kanadské veľvyslanectvo v Kyjeve a konzulát v Ľvove majú ďalej fungovať. V Kanade žije početná komunita ľudí ukrajinského pôvodu.

Švédske ministerstvo zahraničných vecí v utorok na svojom webe uviedlo, že neodporúča občanom cestovať na Ukrajinu, ak to nie je potrebné. Týka sa to najmä Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ako aj Ruskom anektovaného Krymu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet