Na hlavný obsah

Kanada ruší povinné očkovanie kamionistov, hrozí problém v dodávkach

Pre vodičov kamiónov z USA povinnosť platí.

Kanada ruší povinné očkovanie kamionistov, hrozí problém v dodávkach
Ilustračná snímka- kamión. Foto: TASR

Kanada, ktorá pôvodne plánovala zaviesť pre vodičov kamiónov povinné očkovanie proti novému koronavírusu, z požiadaviek čiastočne ustúpila a svojim vodičom umožní aj naďalej bezproblémový prejazd cez kanadsko-americké hranice.  Informoval o tom Kanadský úrad pohraničnej služby (CBSA).

Vláda tak ustúpila tlaku predstaviteľov kamiónovej dopravy a opozičných politikov. Tí poukazovali na hroziaci nedostatok vodičov kamiónov, čo by znamenalo ďalšie problémy v dodávkach tovarov a zrýchlenie inflácie.

Vodiči z USA musia mať očkovanie

Podľa CBSA sa však povinnosť očkovania ruší iba pre kanadských vodičov. Nemení sa pre vodičov kamiónov z USA. Tí sa musia od 15. januára preukazovať potvrdením o zaočkovaní.

Zdroj z kanadskej vlády potvrdil, že vláda pôvodné rozhodnutie upravila v obave z narušenia dodávateľských sietí. Viac než dve tretiny z tovarov v hodnote 650 miliárd kanadských dolárov (455,79 miliardy eur), ktoré sa ročne prepravia medzi Kanadou a USA, zabezpečuje cestná doprava.

Kanadské združenie kamiónovej dopravy odhaduje, že povinnosť očkovania by mohla z kľúčovej kamiónovej dopravy vyradiť zhruba 16 000 vodičov. To je približne 10 % z ich súčasného počtu. 

Vysoká inflácia v krajine

Kanada pritom už teraz zápasí s vysokou infláciou, ktorú do veľkej miery spôsobilo narušenie dodávateľských sietí. Inflácia dosiahla v novembri 4,7 %, čo predstavuje vyše 18-ročné maximum.

Krajina bojuje s vysokými dennými počtami pozitívnych prípadov covidu. Provincia Quebec napríklad zavedie v najbližších týždňoch pre ľudí, ktorí odmietajú očkovanie proti koronavírusu a nemajú na to zdravotný dôvod, novú povinnú daň.

V Quebecu, ktorý zápasí s vlnou nákazy spôsobenej variantom omikron, ohlásili vlani 30. decembra návrat k viacerým protipandemickým opatreniam vrátane zákazu vychádzania po 22.00 h či zákazu súkromných zhromaždení. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet