Na hlavný obsah

Kandidátovi na prezidenta Francúzska uložil súd pokutu za nenávistné výroky

Adresoval ich mladistvým migrantom.

Kandidátovi na prezidenta Francúzska uložil súd pokutu za nenávistné výroky
Kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour. Foto: TASR/AP

Za výroky na adresu maloletých migrantov bez sprievodu uložil v pondelok (17. 1.) parížsky súd francúzskemu krajne pravicovému prezidentskému kandidátovi Éricovi Zemmourovi pokutu 10 00 eur. Podľa súdu išlo o podnecovanie k nenávisti, uviedla agentúra AFP.

„Nemajú dôvod tu byť, sú to zlodeji, vrahovia, násilníci, nič iné nerobia, mali by ich poslať späť,“ okomentoval Zemmour migrantov v televíznej šou v roku 2020.

Zemmoura odsúdili v jeho neprítomnosti. Jeho právnik Olivier Pardo povedal stanici BFM TV, že jeho klient si vyhradzuje právo odvolať sa proti rozsudku. Zemmourov právny tím tvrdí, že obvinenia proti prezidentskému kandidátovi sú neopodstatnené.

Novinára a politického komentátora, ktorý sa na politickej scéne objavil v lete, už dvakrát odsúdili za podnecovanie k rasovej nenávisti.

Zemmour vlani ohlásil vznik novej politickej strany Znovudobytie (Reconquête). Je známy svojimi kontroverznými výrokmi, ktoré sa týkajú žien, islamu, menšín či imigrantov. Popularitu si vybudoval v televíznych vystúpeniach, kde roky prezentoval svoje radikálne názory.

Silne konzervatívny kandidát, ktorý je napríklad proti sobášom homosexuálov, vyhlásil, že cieľom jeho prezidentskej kandidatúry je „zachrániť Francúzsko pred dekadenciou“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet