Na hlavný obsah

Kariéru skončil po tragédii pri natáčaní. Režisér Richard Lester oslavuje 90 rokov

Režíroval Troch mušketierov i filmy o Supermanovi.

Richard Leicester
Na snímke britský režisér amerického pôvodu Richard Lester. Foto: Wikipedia – Voľné dielo
Foto: Wikipedia – Voľné dielo

V stredu (19. 1.) oslavuje 90. narodeniny americký režisér Richard Lester, autor filmov Traja mušketieri či dvoch častí Supermana (druhej a tretej).

Lester sa narodil 19. januára 1932 vo Filadelfii, už ako 19-ročný úspešne ukončil štúdium na univerzite. Od začiatku 50. rokov pracoval v televízii na viacerých pozíciách, skúsil si manažéra i režiséra, informuje Česko-Slovenská filmová databáza (ČSFD) na svojom webe. V roku 1953 sa presťahoval z USA do Spojeného kráľovstva.

Lester, ako uvádza web, sa považuje za jedného zo zakladateľov hudobných videoklipov. Jeho prvé celovečerné filmy mali taktiež hudobnú tematiku.

Spolupracoval aj s The Beatles

Debutoval v roku 1962 hudobnou komédiou Jazzová revue. V polovici 60. rokov sa preslávil dvoma hudobnými komédiami Ťažký deň a Help! s členmi legendárnej kapely The Beatles v hlavných úlohách. S jej lídrom, Johnom Lennonom, nakrútil v roku 1967 pozoruhodný protivojnový film Ako som vyhral vojnu.

V 70. rokoch režíroval už ako uznávaný režisér v Británii, ako uvádza ČSFD, jedno z najlepších spracovaní klasického románu Alexandra Dumasa Traja mušketieri i jeho pokračovanie Štyria mušketieri. Neskôr natočil akčný triler Ohrozenie Britannicu či filmová adaptácia legendy o Robinovi Hoodovi Robin a Margareta, kde si rolu zbojníka zahral Sean Connery.

Kariéru mu ukončila tragédia

Film Superman 2, na ktorom pracoval v roku 1980, prevzal v polovici natáčania od Richarda Donnera. Dielo poznačil spor s hercom Marlonom Brandom s produkciou, scény s hercom z neho preto Lester vystrihol a celkovo film pretvoril na svoj obraz.

Aj preto Donner o 26 rokov neskôr vydal vlastný zostrih projektu, ale použil aj niektoré Lesterove zábery, aby dal príbehu zmysel, informuje databáza.

V roku 1988 pri natáčaní voľného pokračovania Troch mušketierov, Návrat mušketierov, zomrel priamo pri natáčaní herec a Lesterov kamarát Roy Kinnear. V Tolede neďaleko Madridu, kde film natáčali, Kinnear spadol z koňa, čo mu spôsobilo fraktúry panvy, píše denník New York Times. Na druhý deň dostal v madridskej nemocnici infarkt a zomrel.

Režisér vtedy vyhlásil, že po Návrate mušketierov už žiadny ďalší film nikdy nenatočí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet