Na hlavný obsah

Kazachstan má nového premiéra, je ním doterajší podpredseda vlády

Spojenecké vojská sa z krajiny stiahnu.

Kazachstan má nového premiéra, je ním doterajší podpredseda vlády
Na archívnej snímke z 28. decembra 2021 kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Foto: TASR/Ap

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vymenoval v utorok (11. 1.) za nového premiéra Alichana Smajlova, informovala agentúra TASS.

Tokajev v utorok vystúpil v dolnej komore kazašského parlamentu, kde navrhol vymenovať za nového kazašského premiéra doterajšieho podpredsedu vlády Alichana Smajlova. Poslanci dolnej komory parlamentu Tokajevov návrh následne schválili.

Tokajev následne vydal výnos, v ktorom Smajlova vymenoval za premiéra. „Vymenovať Alichana Aschanoviča Smajlova za premiéra Kazašskej republiky,“ uvádza sa v prezidentskom výnose.

Prezident Tokajev v snahe upokojiť situáciu v krajine 5. januára prijal demisiu vlády premiéra Askara Mamina. Jeho právomoci následne prebral Alichan Smajlov.

Podľa kazašských zákonov musí Smajlov predstaviť prezidentovi návrh zloženia a štruktúry novej vlády do desiatich dní od vymenovania na pozíciu premiéra.

Smajlov bol podpredsedom kazašskej vlády od mája 2020. V minulosti pôsobil tiež vo funkcii ministra financií či poradcu prezidenta.

Z Kazachstanu sa stiahnu spojenecké vojská

Tokajev tiež ohlásil, že spojenecké jednotky z postsovietskej Organizácie Dohody o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) začnú v priebehu dvoch dní sťahovanie z Kazachstanu, ktoré dokončia o desať dní, napísala agentúra Reuters.

Prezident v pondelok (10. 1.) uviedol, že v krajine bol obnovený ústavný poriadok, aj keď protiteroristická operácia ešte úplne neskončila. Účastníkov rozsiahlych nepokojov, ktoré sa minulý týždeň rozšírili do radu miest, označil za teroristov a banditov, medzi útočníkmi boli podľa neho bojovníci hlavne zo stredoázijských krajín, vrátane Afganistanu a z Blízkeho východu.

Do stretov v Kazachstane boli podľa šéfa štátu priamo zapojení teroristi. Vyzdvihol pritom, že situáciu sa podarilo upokojiť vďaka silám postsovietskej ODKB.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet