Na hlavný obsah

Kazašské regióny zrušili výnimočný stav. Bajkonur sa bojí teroristickej hrozby

Mesto vyzvalo ľudí na ostražitosť.

Kazašské regióny zrušili výnimočný stav. Bajkonur sa bojí teroristickej hrozby
Ilustračná snímka - štart rakety z kazašského Bajkonuru. Foto: TASR/AP

Vo všetkých mestách a regiónoch Kazachstanu v stredu (19. 1.) zrušili výnimočný stav, ktorý vyhlásili v reakcii na nepokoje vyvolané začiatkom januára prudkým zvýšením cien plynu.

V meste Bajkonur však úrady predĺžili stav ohrozenia teroristickým útokom, a to do 3. februára. Odvolali sa pri tom na zistenia polície o hrozbe takýchto útokov.

Vedenie Bajkonuru odporučilo obyvateľom, aby si „všímali zvláštne oblečených ľudí, opustené autá či podozrivé predmety a nahlásili ich orgánom činným v trestnom konaní“, informovala agentúra Interfax.

Zvýšený stupeň teroristického ohrozenia v tomto meste platí od 7. januára. Pre hrozbu šírenia koronavírusu tiež zakázali zhromažďovať sa vo viac ako trojčlenných skupinách. V meste vyhlásili aj nočný zákaz vychádzania a zákaz predaja alkoholu.

V Bajkonure sa v tejto situácii vytvorili čaty dobrovoľníkov, ktoré hliadkovali spolu s policajtmi.

Vo videu zverejnenom mestským televíznym kanálom BaikonurInfo vidieť, že do hliadkovania v oblasti sa zapojili aj obrnené vozidlá. Z videa nie je jasné, komu vozidlá patria, ale podobné používajú na miestnom oddelení ministerstva vnútra.

Mesto Bajkonur a rovnomenný kozmodróm má Rusko prenajaté až do roku 2050. Celý komplex, na ktorého území sú aj odpaľovacie rampy pre pilotované lety, kozmické sondy, komunikačné družice, je tak pod ruskou správou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet