Na hlavný obsah

Kazašský prezident odvolal vládu po protestoch proti zdraženiu LPG

Nepokoje naďalej pokračujú.

Kazašský prezident odvolal vládu po protestoch proti zdraženiu LPG
Protesty v Kazachstane po dvojnásobnom zdražení LPG. Foto: SITA/AP

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v stredu (5. 1.) odvolal tamojšiu vládu po tom, čo v krajine v posledných dňoch vypukli násilné protesty pre náhle zdraženie skvapalneného ropného plynu (LPG).

Polícia zasahovala proti demonštráciám slzným plynom a úrady vyhlásili na niektorých miestach výnimočný stav, napríklad v najväčšom meste krajiny Almaty.

Tokajev uviedol, že sa situácia teraz upokojuje a obvinil z eskalácie domácich i zahraničných provokatérov. Novej vláde nariadil, aby zregulovala ceny palív a ďalšieho nevyhnutného tovaru.

Vo vyhlásení prezidentskej kancelárie sa uvádza, že Tokajev prijal demisiu vlády premiéra Askara Mamina a novým šéfom dočasného kabinetu sa stáva doterajší prvý podpredseda Alikhan Smajlov.

Protesty v stredoázijskej krajine vypukli 2. januára v meste Žanaozen deň po zrušení cenového stropu na LPG, ktorého ceny sa potom zdvojnásobili. Následne sa demonštrácie rozšírili do ďalších miest. Vláda už skôr ustúpila požiadavkám demonštrantov a sľúbila znížiť ceny LPG o viac ako 50 %.

V bývalej sovietskej stredoázijskej republike, kde je verejný život prísne kontrolovaný a parlament sa zaobíde bez opozície, sú verejné protesty veľmi zriedkavé a aj nezákonné, ak ich organizátori v predstihu nenahlásia.

Demonštrácie neutíchajú

Situácia v stredoázijskom Kazachstane sa napriek odvolaniu vlády podľa správ médií ďalej vyhrocuje. Agresívne naladený dav, ktorý tvorí asi 3 000 mužov, vtrhol do radnice v Almaty. Stalo sa tak po tom, čo policajti v približne polovičnom počte ustúpili k bývalej rezidencii prezidenta stredoázijskej krajiny, vzdialenej niekoľko desiatok metrov od radnice.

Časť davu sa pokúša dostať tiež do rezidencie samotnej, uviedol spravodajský server Nur. Vpád davu na radnici v Almaty potvrdil z miesta aj spravodajca kazašskej pobočky agentúry Interfax.

„Policajti, ktorí sa pokúšali zadržať útok demonštrantov, sa pokúšajú utiecť, demonštranti ich mlátia. Policajné vozidlá, ktoré boli rozmiestnené v okolí radnice, odišli. Nad budovou sa valí čierny dym,“ uviedol.

Podľa očitých svedkov sú v okolí počuť výstrely, z radnice stúpa čierny dym. Demonštranti zbili niekoľko policajtov a strážcom poriadku odoberajú obušky, zábleskové granáty, prilby a plastové štíty, dodal server.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet