Na hlavný obsah

Koalícia sa stále nedohodla na výstavbe nájomných bytov

Sme rodina vraj už má konkrétneho investora.

Koalícia sa stále nedohodla na výstavbe nájomných bytov
Na ilustračnej snímke výstavba nájomných bytov v obci Košická Polianka v okrese Košice-okolie. Foto: TASR

Investor je síce za dverami, no pravidlá pre výstavbu štátnych nájomných bytov stále neexistujú a čakajú na schválenie v parlamente. Koaličná Sme rodina tvrdí, že zahraničná firma je ochotná preinvestovať na Slovensku miliardový balík.

Problém je, že viaceré vládnuce strany nesúhlasia s návrhom v takej podobe, ako ho hnutie predložilo. Najsilnejšie OĽANO dokonca partnerovi odkazuje, že ak vo februári dôjde k hlasovaniu bez dohody, výstavbu štátnych nájomných bytov stopne.

Sme rodina na jednej strane tvrdí, že počúva odborníkov a navrhované pravidlá výstavby štátnych nájomných bytov sa chystá ešte upraviť, na strane druhej tlačí na partnerov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

„Máme investora z Rakúska, Vienna Insurance Group, ktorý je ochotný investovať 1,5 miliardy eur na výstavbu nájomných bytov. Každá jedna preinvestovaná miliarda znamená približne 10 000 nových pracovných miest,“ hovorí poslanec Igor Kašper (Sme rodina).

Prieskum investorov

Hnutie OĽANO odkazuje, že ochotný investor ešte neznamená, že by bolo všetko v súlade so zákonom. „Je to také trošku na hrane, keď tu máme jedného investora, ktorý má záujem. Možno je fér urobiť prieskum trhu, či nie je viac takých spoločností. Prečo práve tá jedna?,“ uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

„Ak majú nejakého lepšieho investora s lepšími podmienkami, ktorý tu dá viac peňazí a postaví to lacnejšie, tak ja osobne s tým nemám problém,“ odkazuje Kašper.

Podľa OĽANO sa zatiaľ kompromis na výstavbe štátnych nájomných bytov v koalícii nenašiel. A ak bude Sme rodina napriek ich výhradám vo februári lámať zákon cez koleno, výsledok bude pre vlajkovú loď predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) rovnaký ako ľadovec pre Titanic.

„Keď chcú, aby to neprešlo v parlamente, alebo že by sa to zabilo, tak to je potom tiež jedna z možností,“ dodal Šipoš.

Pochybné pravidlá?

Viacerí politici sa odvolávajú na výhrady Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Podľa ekonómov môžu mať Sme rodinou navrhované pravidlá výstavby štátnych bytov neblahý vplyv na rozpočet. Teda, ak by sa byty stavali s nižšou, teda päťpercentnou DPH.

Hnutie naopak presviedča, že do štátnej kasy by pritiekli stovky miliónov eur navyše. Pravdou však zostáva, že problém nemá len koalícia, ale aj opozícia. Sociálni demokrati preto navrhujú previesť štátne pozemky na samosprávy a nech byty stavajú mestá a obce.

„Musíme nechať rozhodovanie na samosprávy, lebo tie najlepšie vedia, koľko potrebujú postaviť nájomných bytov. Treba im to uľahčiť a previesť pozemky Slovenského pozemkového fondu do ich vlastníctva, nech majú na čom stavať. Potom, samozrejme, ak do toho vstúpi aj investor a bude to mať ako komerčnú investíciu, to môžeme len privítať,“ povedal predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Očakáva sa, že koalícia si ešte bude vyjasňovať svoje postoje v nasledujúcich týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika