Na hlavný obsah

Kollár rokoval so zástupcami Sliača a Kuchyne o dôsledkoch dohody s USA

Ich výhrady má adresovať ministrovi vnútra.

Kollár rokoval so zástupcami Sliača a Kuchyne o dôsledkoch dohody s USA
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v pondelok (24. 1.) diskutoval s primátorkou Sliača Ľubicou Balgovou a starostom obce Kuchyňa Róbertom Bujnom.

Rokovali o možných dôsledkoch podpísania obrannej dohody medzi SR a USA. Kollár má ich výhrady a požiadavky adresovať ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi (nom. SaS), ktorý má prísť diskutovať na poslanecký klub Sme rodina v utorok (25. 1.). Pre TASR to uviedla Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová.

„My, predstavitelia samospráv, nechceme ísť proti záujmom štátu, naopak, chceme byť partnermi, ale na to potrebujeme dostatok informácií, aby sme vedeli vyvracať dezinformácie a upokojiť obavy našich občanov,“ uviedla primátorka mesta Sliač.

Medzi najväčšie obavy dotknutých obcí patria podľa Kollára priame dosahy na rozpočet samospráv, zvýšenie letových hodín či otázky súvisiace s prevádzkou vojnovej časti letiska.

Obyvatelia sa obávajú zvýšenia hluku

Chcú napríklad vedieť, aká hustota lietania sa plánuje alebo či sa bude lietať aj vo večerných hodinách.

Balgová a Bujna tiež otvorili témy týkajúce sa dosahov a vplyvov na životné prostredie, ďalšiu výstavbu v mestách a okolitých obciach či vynútených investícií premiestňovania administratívy a iných objektov slúžiacich samosprávam.

Ich požiadavky sa týkajú aj kompenzácií pre obyvateľov dotknutých obcí za zvýšenie hluku či miestnej dane, o ktorú by touto zmluvu mali prísť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko