Na hlavný obsah

Konflikt na Ukrajine môže mať devastačné následky pre milióny obyvateľov

Vyplýva to zo správy Amnesty International.

Konflikt na Ukrajine môže mať devastačné následky pre milióny obyvateľov
Ukrajinskí vojaci v zákope. Foto: TASR/AP

Vyústenie napätej situácie na ukrajinsko-ruských hraniciach do ďalšieho konfliktu by malo ničivý dosah na ľudské práva ľudí v regióne vrátane ohrozenia životov, živobytia a infraštruktúry. Vyplýva to zo správy Amnesty International, ktorú zverejnila v piatok (28. 1.).

Vplyv zvýšeného napätia na bežný život sa prejavuje už aj teraz. Ceny základných potravín a tovarov vrátane liekov stúpajú, čo ovplyvňuje prístup ľudí k zdravotnej starostlivosti a znižuje ich štandard bývania. Najviac to pociťujú tí najstarší, najmladší a ľudia s nízkym príjmom.

Z bezpečnostných dôvodov dochádza v posledných týždňoch aj k zatváraniu škôl v regióne, čo výrazne ovplyvňuje právo ľudí na vzdelanie. Problémy nezaznamenáva iba Ukrajina, ale aj Rusko. Hodnota rubľa výrazne klesla a ceny tam tiež rastú.

„Hrozba použitia vojenskej sily zo strany Ruska už teraz ovplyvňuje ľudské práva miliónov ľudí na Ukrajine a v okolí,“ povedala generálna tajomníčka Amnesty International Agnés Callamardová.

Utečenecká kríza

Organizácia sa obáva aj možnej utečeneckej krízy. Predchádzajúci konflikt na Ukrajine mal za následok, že milióny obyvateľov museli opustiť svoje domovy. Tí, čo sa vrátili alebo zostali vo vojnovej zóne zasa živorili, keďže regionálna ekonomika bola zdevastovaná.

Mnohí ľudia sa stali obeťami mimosúdnych popráv či iných nezákonných zabíjaní, mučení, únosov a neopodstatneného zadržania proruskými separatistami či vládnymi silami.

Podľa ukrajinského ministerstva sociálnych vecí je stále okolo 1,45 milióna ľudí vnútorne vysídlených po tom, čo utiekli pred konfliktom na Donbase a polostrove Krym.

„Je strašidelné predstaviť si, aký rozmer by utečenecká kríza mohla dosiahnuť v prípade eskalácie konfliktu na Ukrajine. Bude to humanitárna katastrofa kontinentálnych rozmerov s miliónmi utečencov hľadajúcich ochranu v susedných štátoch,“ doplnila Callamardová.

Upozornila, že Ukrajina je aktuálne stále destináciou, ktorú vyhľadávajú utečenci prichádzajúci z Ruska, Bieloruska či krajín Strednej Ázie. V prípade ruského útoku by si začali hľadať nové útočiská, tvrdí.

„Je nevyhnutné, aby sa pozornosť a aktivity medzinárodného spoločenstva vrátane Slovenska prioritne zamerali na zamedzenie konfliktu,“ uviedol riaditeľ Amnesty International Slovensko Rado Sloboda.

Sloboda zároveň vyzýva, že ak k takejto situácii dôjde, Slovensko sa musí zachovať „solidárne, zodpovedne a v súlade so svojimi ľudskoprávnymi záväzkami“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet