Na hlavný obsah

Korčok: Ani jeden americký vojak nevstúpi na územie SR bez súhlasu parlamentu

Jadrové zbrane na území SR byť nemôžu, uviedol Naď.

Korčok: Ani jeden americký vojak nevstúpi na územie SR bez súhlasu parlamentu
Na snímke sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR

Vládou schválená dohoda o obrannej spolupráci s USA (DCA) je dôkazom toho, že sa v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej a obrannej politiky správa zodpovedne a Slovensko má jasné miesto v rámci medzinárodných vzťahov. Vyhlásil to v stredu (12. 1.) po odobrení zmluvy minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Tvrdí, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR, ale zvyšuje ju tým, že zlepšuje schopnosť Ozbrojených síl SR brániť krajinu. Skonštatoval, že smerom k dohode sa šíri mnoho dezinformácií najmä z opozičných radov.

Korčok: Základňa bez vojakov nemôže existovať

„Demagógom sa podarilo v spoločnosti navodiť pocit a obavu, že na základe zmluvy sem budú vstupovať americkí vojaci. Na základe tejto zmluvy sem nevstúpi ani noha, pretože táto zmluva nijakým spôsobom nezasahuje do kompetencie NR SR rozhodovať o pobyte a vstupe ozbrojených síl USA na územie štátu,“ pripomenul Korčok.

Odmietol aj to, že by na Slovensku mali vzniknúť americké vojenské základne. „Môže existovať základňa bez vojakov? Asi nemôže. Môže sa takáto základňa uskutočniť bez súhlasu NR SR a vlády? Nemôže. Je absolútny blud, ak niekto rozpráva o tom, že toto je začiatok vzniku základní,“ zdôraznil.

Zmluva je podľa neho základnou rámcovou zmluvou, akú podpísali aj ďalší členovia NATO, a to 23 krajín ako Maďarsko, Bulharsko či Rumunsko. „Kde sú v týchto krajinách základne? Kde sa rokuje na základe tejto zmluvy o trvalej prítomnosti vojakov?“ pýta sa Korčok s tým, že Američania, naopak, znižujú počet vojakov.

Naď ďakoval aj súčasnej opozícii

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa za prípravu zmluvy, ktorá vznikala štyri roky, poďakoval aj expremiérom Robertovi Ficovi (Smer-SD) a Petrovi Pellegrinimu (nezaradený).

„Oni a ich ľudia stáli pri tom, keď diskusia o potrebe tejto zmluvy prišla na stôl. Oni spoločne s ministrami zahraničia a obrany do veľkej miery vyjednávali túto zmluvu,“ poznamenal šéf rezortu, ktorý sa za pomoc pri príprave dohody poďakoval aj exveľvyslancovi v USA Petrovi Kmecovi, členovi mimoparlamentnej strany Hlas-SD.

Minister obrany tiež uviedol, že žiadne zbrane hromadného ničenia či jadrové nemôžu byť dovezené na územie Slovenska. Môže ísť len o skladovanie štandardnej munície, ktorá sa skladuje vtedy, keď sa konajú medzinárodné vojenské cvičenia – nielen americké, ale napríklad aj maďarské, nemecké či francúzske.

„Žiadne jadrové zbrane nemôžu byť na našom území. SR rovnako ako USA, Rusko a mnoho iných krajín je viazaných medzinárodnými dohovormi a zmluvami, ktoré to neumožňujú,“ vysvetlil.

Naď neočakáva, že by zmluva neprešla parlamentom, keďže ju vláda schválila jednohlasne. Myslí si, že je zbytočné, aby sa zvolávalo referendum k takejto rámcovej zmluve. Referendovú iniciatívu avizoval Smer-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko