Na hlavný obsah

Korčok: Vývoj situácie v Kazachstane sledujeme s veľkým znepokojením

Medzi obeťami by nemali byť žiadni Slováci.

Korčok: Vývoj situácie v Kazachstane sledujeme s veľkým znepokojením
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Slovensko sleduje vývoj aktuálnej situácie v Kazachstane s veľkým znepokojením.

„Pretrvávajúcu situáciu v Kazachstane je potrebné čo najrýchlejšie deeskalovať a ukončiť strety, ktorých výsledkom sú obete na životoch. Pnutie v spoločnosti sa nedá vylúčiť, ale štát musí hľadať cesty ako sa s nimi vysporiadať demokratickou cestou. Tou nie je násilie, ale dialóg s rešpektovaním zákonov a ľudských práv, ” povedal Korčok.

Z informácii, ktoré má k dispozícii rezort diplomacie, nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť občania Slovenskej republiky. V Kazachstane však dlhodobo pôsobí niekoľko slovenských kňazov a rehoľných sestier.

Pri protestoch zomrelo 12 policajtov

Protesty proti vysokým cenám pohonných látok v Kazachstane vypukli 2. januára v Mangystauskej oblasti a postupne sa rozšírili do viacerých kazašských miest.

Úrady vo štvrtok (6. 1.) hlásili, že zranenia počas nepokojov utrpelo viac než 1 000 osôb, z ktorých takmer 400 museli hospitalizovať. Kazašské bezpečnostné zložky tiež informovali o 12 obetiach a 357 zranených vo svojich radoch.

Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) vo štvrtok (6. 1.) už vyslala do Kazachstanu prvé jednotky na žiadosť kazašskej vlády, ktorá požiadala alianciu vedenú Ruskom o pomoc pri potlačení narastajúcich nepokojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet