Na hlavný obsah

Koronavírus v USA silnie, krajina denne hlási 400 000 infikovaných

Panujú obavy z preťaženia zdravotníctva.

Koronavírus v USA silnie, krajina denne hlási 400 000 infikovaných
Na snímke mesto New York. Foto: TASR

Epidemická situácia v Spojených štátoch sa cez víkend zhoršovala a krajina s 330 miliónmi obyvateľov teraz registruje denne viac ako 400 000 infekcií koronavírusom.

Ukazujú to štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) a denníka The New York Times (NYT). V posledných dňoch rýchlo pribúdajú aj pacienti hospitalizovaní s covidom-19, na niektorých miestach znovu panujú obavy z preťaženia zdravotníctva.

USA zažívajú od polovice decembra explóziu koronavírusovej nákazy. Priemerný prírastok za sedem dní za tú dobu stúpol zo zhruba 120 000 infekcií za deň na viac ako trojnásobok.

Podľa NYT sa po nedeli (2. 1.) priemer dostal na hodnotu 401 252, štatistiky JHU ukazujú ešte o čosi vyššie číslo. Podľa JHU zároveň v uplynulom týždni testy potvrdili asi dvakrát toľko infekcií, ako počas predchádzajúceho týždňa.

Počty evidovaných infekcií sú teraz vysoko nad predchádzajúcimi rekordmi z vlaňajšieho januára. Napriek tomu môže byť skutočné tempo šírenia vírusu ešte výrazne vyššie, keďže na niektorých miestach bola v posledných dňoch extrémne vysoká miera pozitivity testov.

V USA pravdepodobne prevláda omikron

V USA podľa všetkého, podobne ako na západe Európy, prevláda variant omikron, ktorý zaznamenali v novembri vedci z Juhoafrickej republiky.

Nová podoba vírusu sa zdá byť spojená s menším rizikom hospitalizácie, pri rekordných počtoch nákaz však aj tak hrozí zahltenie zdravotníckeho systému.

Niektoré časti USA aktuálne registrujú rekordné či takmer rekordné počty ľudí s koronavírusom v nemocniciach, ako napríklad šesťmiliónový štát Maryland, ktorý na Nový rok hlásil vyše 2 500 hospitalizovaných.

Celkovo podľa NYT v amerických nemocniciach leží asi 98 000 nakazených. Bilancia je teraz tesne pod maximom z minuloročnej letnej vlny. V nemocniciach je asi o 40 000 menej pacientov ako vlani v januári za doposiaľ najhoršie fázy epidémie v krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet