Na hlavný obsah

Kostoly sa otvoria pre väčší počet veriacich

Hygienici bohoslužby zaradili medzi stredne rizikové podujatia

Bohoslužby sprevádzané spevom veriacich zaradili hygienici medzi stredne rizikové hromadné podujatia. V praxi to znamená, že v kostole môže byť najviac 100 ľudí alebo štvrtina z jeho kapacity. Všetci prítomní musia byť v režime OP.

Na dnešnej rannej omši v kostole u saleziánov na Kopánke v Trnave bolo viac ľudí ako počas minulých týždňov. Oslovení veriaci privítali nové, menej prísne opatrenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Správcovia kostolov sa môžu rozhodnúť, v akom režime budú konať bohoslužby. Od toho totiž bude závisieť, koľko veriacich sa na nich zúčastní.

„Kostol u nás na Kopánke u saleziánov funguje v režime OP. My sme sa rozhodli, že chceme, aby chodilo 100 ľudí a zároveň aby sa spievalo,“ vysvetľuje Marián Zachar, katolícky kňaz.

Väčšie chrámy majú aj inú možnosť. Pri zachovaní spevu počas liturgie, môžu veriaci zaplniť ich kapacitu na 25 percent. Menej riziková je podľa hygienikov bohoslužba bez spevu.

Na nej môže byť v kostole obsadená polovica miest. Zvolené režimy zohľadňujú aj online rezervačné systémy, ktorými sa v niektorých farnostiach ľudia vopred prihlasujú na nedeľné omše.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko