Na hlavný obsah

Kremský žiada kompenzácie za vyššie ceny tepla, čaká sa na riešenie od rezortu hospodárstva

Kompenzácie závisia od štátneho rozpočtu.

Kremský žiada kompenzácie za vyššie ceny tepla, čaká sa na riešenie od rezortu hospodárstva
Na snímke predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský. Foto: TASR

Vysoké účty za vykurovanie, ktoré v roku 2022 hrozia viacerým domácnostiam, nemôže podľa šéfa hospodárskeho výboru Petra Kremského (OĽANO) nechať štát bez povšimnutia. Preto navrhuje, aby vláda riešila dôsledky súčasnej vlny zdražovania komodít.

Opatrenia by sa mali dotýkať všetkých, ktorým stúpnu účty o viac ako 30 percent. Ministerstvo hospodárstva odkazuje, že prípadné kompenzácie závisia od možností štátneho rozpočtu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Drahšie energie

Ceny plynu na svetových burzách klesajú a stúpajú uplynulé mesiace ako na horskej dráhe. Od vlaňajška je preto zrejmé, že za nahromadené tohtoročné účty, si Slováci výraznejšie priplatia. A to nielen v súvislosti so spotrebou plynu či elektrickej energie, ale aj tepla. Z koalície preto zaznieva čoraz častejšie volanie po kompenzáciach.

„Urobíme niečo pre tých, ktorým to zdraželo o viac než 30 percent, pretože to už je hranica, kedy je to naozaj veľmi citeľné medziročne,“ uviedol predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský.

Poslanec tvrdí, že problém kompenzácii sa riešil na jednej z uplynulých koaličných rád. Aktuálne sa vraj čaká na riešenia z ministerstva hospodárstva, do ktorého portfólia ceny energií spadajú.

Rezort hospodárstva nevie ovplyvniť vyššie ceny

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová však nevie o tom, že by minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) mal priniesť na rokovanie koaličných lídrov konkrétny návrh. „Žiadna úloha z minulého týždňa, že by pán minister mal predložiť nejaké návrhy na dnešnú koaličnú radu nebola.“

Ministerstvo hospodárstva opäť pripomína, že nevie ovplyvniť ceny energií na svetových burzách. Svoju robotu si v tejto súvislosti už urobil aj štátny regulačný úrad, ktorý znížil viaceré poplatky a tým sploštil krivku zdražovania. No v prípade, ak plánuje koalícia prijať kompenzačné opatrenia, minister hospodárstva ukazuje na svojho kolegu vo vláde – ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

„Riešenia sú závislé od možnosti štátneho rozpočtu, čo nie je v gescii ministerstva hospodárstva,“ uviedol v stanovisku rezort hospodárstva.

Šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský presadzuje opačnú optiku. „V prvom rade musíme mať na stole návrhy. To sa nedá urobiť tak, že sa vyčlení nejaká suma peňazí a niekto vymyslí ako ju minút, to sa takto nerobí, robí sa to presne naopak.“

Ministerstvo financií zatiaľ reakciu neposlalo. Pravdou však je, že koncom vlaňajška ponúkal Matovič v parlamente pri schvaľovaní príspevkov pre očkovaných dôchodcov, 100 eur ako kompenzáciu na pokrytie vysokých účtov za energie pre všetkých 60-tnikov a starších.

Z tohto návrhu napokon zišlo. No opozícia bola už vtedy ochotná zahlasovať za takúto kompenzáciu. Či je podobný návrh na stole aj v súčasnosti, zatiaľ nie je známe, viac sa zrejme ukáže po pondelkovej (17. 1.) koaličnej rade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika