Na hlavný obsah

Krvavá nedeľa si vyžiadala 14 obetí. V Severnom Írsku si pripomínajú masaker neozbrojených ľudí

Od tragédie uplynulo 50 rokov.

Krvavá nedeľa si vyžiadala 14 obetí. V Severnom Írsku si pripomínajú masaker neozbrojených ľudí
Na snímke ľudia sa zúčastňujú pochodu pri príležitosti 50. výročia tzv. Krvavej nedele. Foto: SITA/AP

Obyvatelia severoírskeho mesta Londonderry si v nedeľu (30. 1.) pripomínajú 50. výročie tzv. Krvavej nedele z 30. januára 1972, ktorá si vyžiadala 14 obetí na životoch. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC na svojej webovej stránke.

Príslušníci 1. práporu britského výsadkového pluku v Londonderry (neoficiálne Derry) 30. januára 1972 spustili streľbu na účastníkov protestného pochodu usporiadaného Severoírskou asociáciou pre občianske práva (NICRA).

Jeden z najtemnejších dní v dejinách Británie

Trinásť ľudí prišlo na mieste o život a najmenej 15 ďalších utrpelo zranenia. Štrnásta osoba zraneniam podľahla neskôr, píše agentúra Reuters.

Stovky ľudí vrátane rodinných príslušníkov obetí sa v nedeľu (30. januára 2022) vydali na podobnú trasu, akou viedol pochod v roku 1972. Deti niesli biele ruže a fotografie obetí. V meste sa konala aj bohoslužba venovaná spomienke na obete.

Viacerí z účastníkov žiadali, aby zodpovední príslušníci výsadkárskeho pluku boli predvedení pred spravodlivosť.

Obete tejto tragédie si v stredu (26. januára) uctil aj premiér Spojeného kráľovstva Boris Johnson. Krvavú nedeľu označil „za jeden z najtemnejších dní“ v dejinách Británie.

Republikáni proti unionistom

Krvavá nedeľa bola jedným z najtragickejších dní obdobia nazývaného Troubles (Nepokoje), ktoré začalo už na konci 60. rokov 20. storočia.

Proti sebe stáli republikáni – katolíci usilujúci sa o to, aby sa Severné Írsko odtrhlo od Spojeného kráľovstva a stalo sa súčasťou Írska, a unionisti – väčšinou protestanti, ktorí uprednostňovali zotrvanie Ulsteru v rámci Británie.

Na zhromaždení v Londonderry sa januári 1972 zúčastnili tisíce ľudí, píše BBC. Chceli vyjadriť nespokojnosť s novým zákonom, ktorý úradom umožňoval uväzniť ľudí bez súdneho procesu. Severoírsky parlament však takéto zhromaždenia zakázal a do ulíc nasadil armádu.

Zátarasy postavené vojakmi účastníkom pochodu zabránili dostať sa do centra mesta. Následne došlo k zrážkam a príslušníci výsadkového pluku začali ľudí zatýkať.

Demonštranti začali krátko pred 16.00 h hádzať kamene a vojaci odpovedali streľbou gumovými projektilmi. Neskôr použili aj ostrú muníciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet