Na hlavný obsah

Lehotu po prekonaní covidu zatiaľ neskrátia, rušia sa kapacitné obmedzenia hotelov

Režim základ sa rozšíri.

Lehotu po prekonaní covidu zatiaľ neskrátia, rušia sa kapacitné obmedzenia hotelov
Na ilustračnej snímke recepcia hotela s tabuľami opatrení proti šíreniu ochorenia Covid-19 Foto: RTVS

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal v pondelok (17. 1.) nové vyhlášky k protiepidemickým opatreniam platným od stredy 19. januára. V nich tiež uvádza, že pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní covidu zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzília odborníkov odkladá.

V režimoch OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Informovala o tom hovorkyňa hygienikov Daša Račková.

Povinné testovanie nezaočkovaných zamestnancov zostáva v platnosti minimálne do konca januára 2022, a to raz do týždňa. Testovať sa nebudú musieť zamestnanci s kontraindikáciou očkovania.

Režim OP+

Hovorkyňa pripomenula, že od 19. januára sa zavádza sa nový režim OP+, ktorý bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok – fitnescentier, wellnessu, akvaparkov, kúpeľov a kúpeľných liečební bez zdravotnej indikácie a krátkodobých ubytovacích službách.

Zákazníci hotelov, ktorí sú po tretej dávke vakcíny, sa tak už nebudú musieť preukazovať negatívnym testom. „Táto povinnosť ostáva pre osoby s dvoma dávkami vakcíny s dvojdávkovou schémou,“ spresnila Račková.

Pre hotely tiež platí, že sa ruší obmedzenie kapacity ubytovaných hostí (doteraz bolo 75 %). Rušia sa aj kapacitné obmedzenie pre prevádzky verejného stravovania (doteraz bolo 50 %).

Pre fitnescentrá sa zvyšuje maximálna kapacita na 50 osôb (alebo 1 osoba na 15 štvorcových metrov).

Režim OP+ platí aj pre vysokorizikové podujatia, ako sú napríklad oslavy, večierky, svadby, kary či diskotéky v prevádzkach.

Rozšírenie režimu základ či otváracie hodiny

Od stredy sa tiež otvárajú všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb (len pre režim OP). Taktiež bude povolená prevádzka detských kútikov (v režime OP). Ruší sa povinnosť len individuálnych prehliadok v múzeách a galériách a budú tak možné aj skupinové prehliadky.

Ubytovanie pre lyžiarske a snoubordové výcviky pre deti do 18 rokov v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu bude možné v režime OTP.

Rozširuje sa tiež zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ (predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok, knižnice).

Prevádzky s obmedzením otváracích hodín budú môcť mať otvorené do 22.00 h – ide napríklad o prevádzky verejného stravovania s výnimkou donášky a odber so sebou, predajne drogérií, oblečenia a obuvi, domáce potreby, trhoviská, kľúčové služby, prevádzky telekomunikačných operátorov a podobne.

Od stredy tiež bude platiť povinnosť nosiť respirátor nielen v interiéri, ale aj v exteriéri, pokiaľ sú osoby vonku a sú vzdialené od cudzích ľudí menej ako dva metre. Platí to tiež, ak sú účastníkmi na hromadnom podujatí, a to aj v prípade, ak sú od cudzích ľudí vzdialení viac ako 2 metre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko