Na hlavný obsah

Lekári bez hraníc končia misiu na bielorusko-poľských hraniciach

Úrady im podľa nich kládli prekážky.

Lekári bez hraníc končia misiu na bielorusko-poľských hraniciach
Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, stoja v rade na jedlo a teplé nápoje. Foto: TASR

Rešpektovaná medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc v piatok (7. 1.) oznámila, že sťahuje svoje tímy z poľsko-bieloruskej hranice. Ako dôvod uviedla, že poľské úrady im v priebehu troch mesiacov, keď vrcholila migračná kríza, bránili v prístupe k pacientom.

Skupiny migrantov podľa organizácie naďalej prežívajú v zalesnenom pohraničnom regióne, bez prístupu k lekárskej a humanitárnej pomoci, ktorú zúfalo potrebujú.

„Od októbra sme opakovane žiadali o prístup do oblasti s obmedzeným vstupom a k stanovištiam pohraničnej stráže v Poľsku. To všetko ale neúspešne,“ uviedla Frauke Ossigová, krízová koordinátorka Lekárov bez hraníc pre Poľsko a Litvu.

„Vieme, že tam sú stále ľudia, ktorí hranicu prechádzajú, ukrývajú sa v lesoch a potrebujú pomôcť. Aj keď sme stále odhodlaní týmto ľuďom na úteku pomôcť, nech sú kdekoľvek, v Poľsku sa k nim nemôžeme dostať,“ dodala. Tímy Lekárov bez hraníc nepochodili ani v Litve a Bielorusku.

Obmedzenie prístupu povedie k ďalším úmrtiam

Poľské úrady pôvodne vyhlásili v pohraničnej zóne výnimočný stav a neskôr ďalšími predpismi zakázali humanitárnym organizáciám, ochrancom ľudských práv či novinárom prístup do blízkosti hraníc s Bieloruskom, odkiaľ sa do Poľska a ďalej do Európskej únie snažia od minulého roka dostať tisíce migrantov, pôvodom hlavne z Blízkeho východu a Afriky.

Pri pokuse o prekročenie hraníc prišli podľa médií viac ako dve desiatky ľudí o život. Humanitárne organizácie podozrievajú Varšavu, že robí všetko pre to, aby zabránila migrantom požiadať o azyl v Poľsku.

Lekári bez hraníc sa obávajú, že politika obmedzovania prístupu humanitárnym organizáciám a dobrovoľníckym skupinám by mohla viesť k ďalšiemu umieraniu utečencov.

Konflikt s Bieloruskom

„Súčasná situácia je neprijateľná a neľudská. Ľudia majú právo hľadať bezpečnosť a azyl a nemali by byť protiprávne zatlačovaní späť do Bieloruska,“ zdôraznila Ossigová a varovala, že kým sa k migrantom nebudú môcť dostať pracovníci mimovládnych humanitárnych organizácií, aby im poskytli vodu, jedlo, teplé oblečenie a lekársku starostlivosť, počet mŕtvych sa bude pravdepodobne zvyšovať, pretože teploty budú naďalej klesať.

Prílev migrantov do Poľska, ale i do pobaltských štátov, sa zintenzívnil predovšetkým počas uplynulých mesiacov na hraniciach s Bieloruskom po tom, čo tamojší líder Alexandr Lukašenko v reakcii na sériu sankcií zo strany Západu vyhlásil, že nebude brániť migrantom z Blízkeho východu v postupe ďalej do Európy.

Európska únia obvinila Lukašenka, že migrantov necháva dokonca cielene zvážať z krízových oblastí. Prezident obvinenia odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet