Na hlavný obsah

Lesný požiar v Colorade zničil takmer 1 000 domov, traja ľudia sú nezvestní

Takéto požiare sú v zime neobvyklé.

Lesný požiar v Colorade zničil takmer 1 000 domov, traja ľudia sú nezvestní
Americký štát Colorado sužujú ničivé požiare. Foto: twitter/ Hannah Metzger

Lesný požiar v americkom štáte Colorado zničil takmer 1 000 domov, traja ľudia sú nezvestní a pravdepodobne sú mŕtvi. Informovali o tom v sobotu (1. 1.) miestne úrady, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

Lesný požiar donútil vo štvrtok (30. 12.) ujsť približne 30 000 obyvateľov z ich domovov, a to v mestách Louisville a Superior, severne od štátnej metropoly Denver.

Šerif okresu Boulder Joe Pelle povedal novinárom, že požiar Marshall zničil 991 budov a ďalších 127 poškodil.

Pelle s obavami dodal, že potvrdení sú traja nezvestní a zrejme zahynuli, pretože ich domy plamene úplne zničili. „Je možné, že v týchto domoch sú ľudské pozostatky. Trosky sú horúce, múry sa preborili a pokrýva ich viac ako 20-centimetrová vrstva snehu. Pátranie je výrazne sťažené,“ vysvetlil okresný šerif.

„Mám podozrenie, že vzhľadom na rozsah tohto požiaru, jeho rýchlosť a prudké šírenie budeme mať straty na životoch. Myslím si, že to bude zázrak, ak budeme mať tri obete, a nie sto alebo stovky. Som za to vďačný, ale takisto mi je veľmi ľúto tých rodín,“ povedal Pelle.

Oznámil tiež, že vyšetrovanie príčiny požiaru pokračuje. Americký prezident Joe Biden schválil v sobotu (1. 1.) vyhlásenie stavu katastrofy. Takéto požiare sú v zime neobvyklé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet