Na hlavný obsah

Liečba zubného kazu bude plne hradená aj v prípade, ak pacient nebol na preventívnej prehliadke

Na termíny sa majú ľudia objednávať.

Liečba zubného kazu bude plne hradená aj v prípade, ak pacient nebol na preventívnej prehliadke
Na snímke vpravo zubná lekárka vykonáva zubársky zákrok pacientke v stomatologickom centre. Foto: TASR

Slováci majú aj počas tohto roka plne hradené zdravotné výkony pri liečbe zubného kazu z verejného zdravotného poistenia. A to aj v prípade, ak pacient minulý rok neabsolvoval preventívnu prehliadku.

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) odkazuje, že zubní lekári pacientov ošetria v štandardnom režime. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Hygiena a vysoká zaočkovanosť

Zrušením povinnosti absolvovať preventívnu prehliadku u stomatológa vyhovelo ministerstvo zdravotníctva pacientom aj lekárom. „A to z dôvodu, že sa nachádzame v pandémii a niektorí občania mohli mať sťaženú dostupnosť k zdravotnej starostlivosti z dôvodu ochorenia, prípadne domácej izolácie,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

SKZL pacientom odkazuje, aby sa na termíny u lekára objednávali telefonicky alebo emailom. Prezident komory Igor Moravčík zdôraznil, že stomatológovia sa správajú aj počas pandémie zodpovedne a profesionálne.

„Snažíme sa o to, aby sme čím lepšie zabezpečili hygienu na ambulanciách tak, aby nenastal prenos jednak medzi pacientmi, jednak medzi personálom, k čomu môžem povedať, že zubní lekári pristupujú maximálne zodpovedne,“ uviedol.

Proti ochoreniu COVID-19 je zaočkovaných viac ako 90 % zubných lekárov a tretiu dávku má takmer 79 % z nich. Takmer trištvrtina zubných lekárov ešte ochorenie neprekonala, zato pacientov pozitívnych na koronavírus ošetrilo viac ako 36 % stomatológov.

Akútne centrá

Šéf komory vidí význam v zriadení centier akútnej zubnolekárskej starostlivosti. Slúžili by pre akútnych aj rizikových pacientov, ťažko ošetriteľné deti či hendikepovaných pacientov. Fungovať by mali na úrovni univerzitných nemocníc.

„Množstvo s týchto pacientov, predovšetkým z tých hendikepovaných a ťažko ošetriteľných detí, potrebujú špeciálny prístup a skúseného lekára a, predovšetkým, tam treba jednoznačne vytvoriť zázemie,“ dodal Moravčík.

Podľa štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií absolvovalo minulý rok preventívnu prehliadku u zubného lekára 41 % Slovákov a až 66 % z nich si muselo dať následne ošetriť chrup. Návštevnosť ambulancií vlani poklesla o 18 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál