Na hlavný obsah

Lieči pacientov s covidom. Nemám rada porovnania s vojnovou medicínou, hovorí zdravotníčka

Zdravotníctvo je v kríze, personál cíti vyčerpanie.

Lieči pacientov s covidom. Nemám rada porovnania s vojnovou medicínou, hovorí zdravotníčka
Anestéziologička Eva Kušíková. Foto: RTVS

Počet pacientov na covidových oddeleniach slovenských nemocníc v posledných týždňoch klesá. Po vyvrcholení tretej vlny si tak zdravotníci môžu aspoň na niekoľko dní vydýchnuť. Vo vzduchu však visí riziko ďalšej vlny spôsobenej omikronom.

Štáb RTVS navštívil covidové oddelenie anestéziológie a resuscitácie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. V čase návštevy tam mali už len troch pacientov na umelej pľúcnej ventilácii.

Sprevádzala ho anestéziologička Eva Kušíková. Podobne ako jej kolegovia aj ona cíti po takmer dvoch rokoch pandémie vyčerpanie, únavu a niekedy aj stratu motivácie.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Je to únavné a veľmi frustrujúce. Pretože hĺbka tých problémov, v ktorých sme boli, bola zbytočná vzhľadom na dostupnosť vakcíny, ktorá by následky pandémie výrazne zmiernila,“ povedala Eva Kušíková, anestéziologička na covidovom ARO Rooseveltovej nemocnice, pre televízny regionálny magazín Regina.

„Nemám spočítané, koľko sme v delta vlne mali presne pacientov, ale asi na dve výnimky, boli všetci neočkovaní,“ dodáva z vlastných skúseností.

Ako vo vojne?

Ako však hovorí, nemá rada, keď sa na Slovensku používa termín „vojnová medicína.“ „Bola som v naozaj konfliktných vojnových zónach, napríklad v Iraku pri bitke o Mosul. Nám aspoň, keď toto prehrmí, zostanú nejaké nemocnice,“ porovnáva.

„Zároveň ale tá kríza v ktorej sme – to je slovenské zdravotníctvo v roku 2021, 2022 – dostali sme sa do krízy úplne bez vojny. Nemáme sa na čo vyhovoriť,“ dodáva.

Potešilo by ju, keby si spoločnosť viac vážila prácu zdravotníkov. „Slovensko potrebuje vzdelanejšiu a zdravšiu spoločnosť. Musí prestať zabúdať na svojich zdravotníkov, musí si vážiť zdravotné sestry, záchranárov. Dať im to najavo – finančne aj pracovnými podmienkami.“

Radosť zo zachráneného života

„Tešíme sa vždy, keď sa nám podarí nejakého pacienta vyliečiť,“ hovorí Kušíková a dodáva, že radosť je najväčšia práve v prípadoch, keď to už s pacientom vyzeralo veľmi zle.

„Mali sme tu nedávno mladú ženu, ktorá ochorela na covid vo vysokom štádiu tehotenstva. Bolo nutné tehotenstvo ukončiť. Narodilo sa zdravé dieťa, vzhľadom na to, že bolo predčasne narodené. Mamičke sa ale ten covid tak rozbehol, že takmer umrela.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny