Na hlavný obsah

Lietadlo s pomocou mieriace na súostrovie Tonga sa muselo pre koronavírus vrátiť

Člen posádky mal pozitívny test.

Lietadlo s pomocou mieriace na súostrovie Tonga sa muselo pre koronavírus vrátiť
Austrálske lietadlo priviezlo humanitárnu pomoc. Foto: TASR

Zatiaľ čo na tichomorské súostrovie Tonga zdevastované sopečnou erupciou a vlnou cunami začína postupne prichádzať pomoc, jeden austrálsky humanitárny let sa musel vrátiť na základňu pre pozitívny test na koronavírus u člena posádky. S odvolaním sa na austrálsku armádu o tom v piatok (21. 1.) informovala agentúra Reuters.

Tonga neregistruje žiadne prípady koronavírusu a uplatňuje prísne hraničné kontroly. Týka sa to aj humanitárnej pomoci, s ktorou prvé dve lietadlá dorazili vo štvrtok (20. 1.).

Prenos materiálov musí byť pritom bezkontaktný, aby sa minimalizovalo riziko infekcie. Tonga zatiaľ nezažila komunitné šírenie infekcie, od začiatku pandémie zaznamenala jediný prípad.

Výsledky antigénových testov boli negatívne

Vo štvrtok (20. 1.) popoludní vyrazilo s humanitárnou pomocou lietadlo z austrálskeho Brisbane, ktoré sa zhruba uprostred letu museol otočiť a vrátiť. Ukázalo sa, že na palube je človek pozitívny na covid.

Antigénové testy pred odletom vyšli u všetkých členov posádky negatívne, no neskoršie výsledky PCR testov preukázali prípad infekcie, priblížila agentúra Reuters. Austrálčania materiál následne presunuli do iného lietadla, ktoré odletelo na Tongu v piatok (21. 1.)

Zničené obce a znečistená pitná voda

Život na súostroví obrátila hore nohami sobotňajšia (15. 1.) erupcia podmorského vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, ktorá vyslala do atmosféry obrovský oblak popola, pary, sopečných plynov a rozpútala cunami.

Niekoľko ľudí zomrelo, podľa odhadu OSN katastrofa výrazne zasiahla do života veľkej časti zo zhruba 105 000 obyvateľov. Cunami zničilo niektoré obce a prerušilo komunikačné spojenie. Sopečný popol okrem iného znečistil zdroje pitnej vody.

Vo štvrtok (20. 1.) pristáli na súostroví prvé lety s humanitárnou pomocou z Austrálie a Nového Zélandu, doručili okrem iného zásoby vody, prístrešky, komunikačné vybavenie a generátory.

V piatok (21. 1.) by mala priplávať novozélandská loď s 250 000 litrami vody, ktorá je zároveň schopná vyprodukovať denne ďalších 70 000 litrov vďaka odsoľovaciemu zariadeniu, poznamenal Reuters. Na budúci týždeň by malo priplávať humanitárne plavidlo z Austrálie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet