Na hlavný obsah

Ľudia, ktorí prežili holokaust, odsúdili jeho prirovnávanie k opatreniam

Identifikovali milióny takých komentárov.

Ľudia, ktorí prežili holokaust, odsúdili jeho prirovnávanie k opatreniam
Ilustračné foto - ľudia v rúškach na zastávke električky v Bratislave. Foto: SITA

Ľudia, ktorí prežili holokaust, odsúdili neustále porovnávanie opatrení prijatých proti pandémii koronavírusu s utrpením Židov počas holokaustu. Hnutie boja proti antisemitizmu (CAM) v správe, ktorú zverejnilo vo štvrtok (20. 1.), zdokumentovalo zľahčovanie holokaustu v online priestore za uplynulé dva roky. Informovala o tom agentúra DPA.

V správe identifikovali viac než 60 miliónov komentárov spájajúcich opatrenia na boj proti pandémii s terminológiou holokaustu.

Hrá to do karát popieračom holokaustu

Zľahčovanie holokaustu je podľa správy CAM čoraz častejšie súčasťou mainstreamovej diskusie. „Demonštranti, často podporovaní politikmi, pochodujú ulicami svojich miest so žltými Dávidovými hviezdami,“ uvádza sa v dokumente.

Politici v Európe, USA a dokonca Izraeli porovnávali obmedzenia súvisiace s koronavírusom s nacistickými zločinmi proti Židom, čo hrá do kariet popieračom holokaustu, uviedol riaditeľ CAM Sacha Rojtman Dratwa. Zároveň vyzval politikov a internetové giganty, aby „brali tento alarmujúci trend vážne“.

„Zľahčovanie zločinov nacistického Nemecka proti ľudskosti posmeľuje popieračov holokaustu, ktorí sa snažia bagatelizovať zločiny nacistov,“ dodal. Toto porovnávanie podľa neho otvorilo cestu k oživeniu stáročných antisemitských konšpiračných teórií vrátane obviňovania Židov z pandémie či z rozsiahleho sprisahania s cieľom ovládnuť svet, píše DPA.

Rozdiel v injekciách

Vera Grossmanová Kriegelová, ktorá bola ako dieťa podrobená krutým experimentom nacistického lekára Josefa Mengeleho v koncentračnom tábore Auschwitz, uviedla, že porovnávanie Mengeleho so zástancami očkovania proti COVID-19 považuje za „hlboko znepokojivé“.

„Dnes dostávame injekcie, aby sme prežili, počas holokaustu sme ich dostávali, aby sme zomreli,“ uviedla.

Správa analyzuje príspevky na sociálnych sieťach, spravodajských weboch a rôznych ďalších fórach v angličtine, španielčine, taliančine, arabčine a hebrejčine. Prevažná väčšina z nich, až 57 miliónov, bola v angličtine, píše DPA. Na druhom mieste bolo 2,6 milióna príspevkov v hebrejčine.

Správu zverejnili pred hlasovaním na pôde Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) o historickej rezolúcii proti popieraniu holokaustu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet