Na hlavný obsah

Má imidž skromného politika a škandály sa na neho nelepia. Rutte sa stal opäť premiérom

Štvrtýkrát sa stal lídrom krajiny.

Má imidž skromného politika a škandály sa na neho nelepia. Rutte sa stal opäť premiérom
Na snímke staronový holandský premiér Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Holandský premiér Mark Rutte (54) je v Európskej únii po maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi druhým najdlhšie slúžiacim predsedom vlády.

Jeho Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) vlani v marci zvíťazila v parlamentných voľbách a Rutte teraz po najdlhších koaličných rokovaniach v histórii Holandska získal štvrtýkrát kreslo premiéra.

Na čele holandskej vlády stojí od októbra 2010, čo je asi len o pol roka menej ako funkčné obdobie Orbána. Jeho vybrúsený politický inštinkt mu umožnil vytvoriť už štyri koaličné vlády. Sformovať tú poslednú trvalo deväť mesiacov.

Po víťazstve VVD v posledných voľbách vlani 17. marca sa skončili koaličné rokovania až v polovici decembra. Vládu nakoniec zostavili rovnaké štyri strany, ktoré spoločne vládnu od roku 2017. Okrem Rutteho VVD sú to ľavicovo-liberálni Demokrati 66 (D66), Kresťanskodemokratická výzva (CDA) a Kresťanská únia (CU).

Rutte je prvým liberálom na čele holandskej vlády od roku 1918. Veľkú popularitu mu zabezpečuje imidž skromného a neokázalého politika blízkeho ľuďom.

Slobodný a bezdetný, žije stále v rovnakom byte, čo si kúpil po štúdiách, jazdí v ojazdenom aute značky Saab, prípadne na bicykli, a hodinu týždenne vyučuje ako dobrovoľník na strednej škole v chudobnej štvrti Haagu.

„Pán nie“

Na európskej úrovni je tento politik známy ako „pán nie“, a to preto, že sa v roku 2020 stal neoficiálnym lídrom krajín, ktoré blokovali dohodu o fonde na obnovu ekonomík zasiahnutých koronakrízou. Jeho neústupný postoj nakoniec prinútil európsku dvadsaťsedmičku predĺžiť júlový samit, kým sa im podarilo dospieť k dohode.

Prezývka „pán nie“ pochádza z videa, na ktorom na premiéra pokrikuje smetiar a žiada, aby Rutte „tým Talianom a Španielom“ žiadne peniaze nedával. „Ale určite nie. To si budem pamätať,“ odpovedal mu premiér.

Prísne chce Rutte postupovať aj v spore EÚ s Poľskom o nadradenosti únijného práva. Na minuloročnom jesennom samite EÚ oznámil úmysel za podpory Francúzska, Beneluxu či škandinávskych krajín vyzvať Európsku komisiu, aby zablokovala Poľsku financie z mimoriadneho fondu obnovy, kým nezačne rešpektovať nadradenosť právnych predpisov EÚ nad poľskými a riadiť sa verdiktami únijného súdu.

Presvedčený zástanca voľného obchodu Rutte ťažko niesol rozhodnutie Spojeného kráľovstva opustiť EÚ. Je známy ako veľký obdivovateľ Winstona Churchilla a Margaret Thatcherovej – slávnych lídrov britských konzervatívcov.

Premiérske začiatky

Na čelo holandskej vlády sa Rutte postavil prvýkrát po voľbách v roku 2010, keď sa súčasťou menšinového kabinetu stala jeho liberálna VVD. V roku 2012 vláda padla, liberáli ale v predčasných voľbách zvíťazili a Rutte premiérsky mandát obhájil – rovnako ako pri ďalších voľbách v marci 2017.

Vtedy sa snažil prebrať voličov svojmu rivalovi Geertovi Wildersovi, predsedovi krajne pravicovej Strany za slobodu (PVV), keď v narážke na Wildersa vyzval Holanďanov, aby zastavili „nesprávny populizmus“.

Poukazoval aj na dobré výsledky svojej vlády. „Ekonomika je vo vynikajúcom stave a silno rastie,“ uviedol s poukázaním na údaje štatistického úradu, podľa ktorého sa ekonomický rast v Holandsku v roku 2017 dostal na úroveň spred krízy v roku 2008.

Začiatkom minulého apríla Rutte tesne prečkal hlasovanie v parlamente, ktorý mu aj napriek tvrdej kritike nevyslovil nedôveru. Dôveryhodnosť predsedu vlády sa vážne otriasla, keď vyvolal u poslancov podozrenie, že nepresne informoval parlament a že sa chcel zbaviť nepohodlného kritika, poslanca Pietera Omtzigta.

Rutte odmietal, že klamal, ako ho obviňovala opozícia, avšak po debate trvajúcej 13 hodín žiadal poslancov, aby mu odpustili.

V mladosti Rutte sníval o kariére pianistu, nakoniec vyštudoval históriu a desať rokov pracoval pre potravinársky gigant Unilever a jeho dcérske firmy. V roku 2006 preberal vedenie strany VVD.

Tajomný súkromný život

O jeho súkromnom živote sa vie len málo. Narodil sa 14. februára 1967 v Haagu ako najmladší zo siedmich detí. Celý život žije v Haagu a sám seba opisuje ako „muža zvykov a tradícií“.

„Jazdí na bicykli. Stelesňuje obraz normálneho človeka,“ povedal o ňom politológ André Krouwel. „Nemá limuzínu a vodiča. V Holandsku nepotrebujete ukazovať veľa týmito symbolmi. Ľudia tu majú radi skromnosť,“ dodal.

Rutte, známy svojou schopnosťou zvládať politické krízy, v polovici januára 2020 musel podať spoločne s vládou demisiu, keď tisíce rodičov neprávom obvinili z podvodu pri poberaní prídavkov na deti. Ale jeho vláda zostala v úrade, aby riešila každodenné záležitosti vrátane koronavírusu.

V zvládaní pandémie covidu tretia Rutteho vláda podľa voličov obstála, a to aj napriek kritike niektorých opatrení a lockdownu vyhláseného od vlaňajšieho januára. Ten vyvolal protesty pokračujúce niekoľko víkendov v rade. Opatrenia zrušili na začiatku júna a nový prísny lockdown vyhlásili v polovici decembra pre variant omikron.

Na politickej úrovni Ruttemu jeho oponenti občas vyčítajú nedostatok vlastných vízií a tendenciu kopírovať populárne idey svojich oponentov. Prezývajú ho aj „pán teflónový“, a to pre jeho schopnosť vyhýbať sa škandálom, respektíve vyviaznuť z nich bez ujmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet