Na hlavný obsah

Macron a Putin do konca týždňa preberú situáciu okolo Ukrajiny

Macron bude rokovať aj s nemeckým kancelárom.

Macron a Putin do konca týždňa preberú situáciu okolo Ukrajiny
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Do konca tohto týždňa si zatelefonujú ohľadom situácie okolo Ukrajiny ruský prezident Vladimir Putin s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Podľa agentúry TASS to v utorok (25. 1.) oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Moskva podľa neho s veľkým znepokojením sleduje posledné kroky a vyhlásenia Washingtonu, ktoré vraj majú za cieľ eskalovať napätie.

Spojené štáty uviedli do zvýšenej pohotovosti 8 500 amerických vojakov, ktorí majú byť pripravení na prípadné rýchle nasadenie v Európe. To podľa Peskova nemá žiadny vplyv na priebeh rokovaní o bezpečnostných zárukách, ktoré požaduje Moskva.

Obrana východnej Európy

„Rokovania sú v súčasnej fáze ukončené,“ uviedol hovorca, ktorý podľa agentúry TASS zároveň pripomenul, že Kremeľ očakáva písomné vyjadrenie USA na ruské požiadavky a dúfa, že ho dostane tento týždeň. Moskva vraj potom zareaguje. Rusko od Západu okrem iného požaduje, aby sa NATO nerozširovalo smerom na východ.

Severoatlantická aliancia v pondelok (24. 1.) oznámila, že kvôli hrozbe možnej ruskej invázie na Ukrajinu vysiela ďalšie lode a lietadlá na posilnenie obrany východnej Európy.

Ministri zahraničia krajín Európskej únie a šéf americkej diplomacie Antony Blinken si následne potvrdili jednotný postoj. Prezident USA Joe Biden uviedol, že v otázke Ukrajiny medzi spojencami panuje „absolútna jednota“.

Moskvu vyzvali na upokojenie situácie a zopakovali, že dvadsaťsedmička je pripravená prijať masívne sankcie v prípade útoku na Ukrajinu. Rusko tvrdí, že útok nepripravuje.

Zástupcovia krajín sa stretnú v Paríži

Obavy z možnej ruskej invázie na Ukrajinu, pri ktorej hranici má Moskva desaťtisíce vojakov, v posledných týždňoch viedli k horúčkovitým diplomatickým snahám.

Macron v utorok (25. 1.) bude rokovať o situácii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

V stredu (26. 1.) sa majú v Paríži stretnúť zástupcovia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet