Na hlavný obsah

Maďarská opozícia chystá referendum o čínskej univerzite v Budapešti

Chce, aby sa konalo spolu s voľbami.

Maďarská opozícia chystá referendum o čínskej univerzite v Budapešti
Maďarský opozičný kandidát na post premiéra do parlamentných volieb 2022 Péter Márki-Zay. Foto: TASR/AP

Maďarská opozícia zhromaždila dostatok podpisov, aby sa mohla uskutočniť referendum k zákonu o darovaní štátnych pozemkov v Budapešti čínskej univerzite Fu-tan. Na facebooku o tom v piatok (21. 1.) informoval Péter Márki-Zay, líder aliancie opozičných strán, ktorá sa v aprílových parlamentných voľbách plánuje postaviť vládnucej strane Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Za darovanie pozemkov univerzite sa v júni vyslovil maďarský parlament. Opozícia sa obáva, že zriadenie pobočky šanghajskej univerzity v Budapešti by prispelo k zvýšeniu vplyvu Číny v Maďarsku a Európskej únii.

Orbánova vláda ale argumentuje tým, že škola by mohla dať vzniknúť novým vedeckým a výskumným centrám a prilákať do krajiny investície.

Aliancia šiestich strán, ktorá zahŕňa demokratov, socialistov, liberálov a tiež pravicové zoskupenie Jobbik, presvedčila 235 000 ľudí, aby sa podpísali pod návrh referenda. Prekonala tak hranicu 200 000 podpisov, čo je v bezmála desaťmiliónovej krajine podmienka pre vypísanie plebiscitu.

Okrem zrušenia zákona o darovaní pozemkov čínskej univerzite chce opozícia nechať občanov tiež rozhodnúť, či by mali dobu, po ktorej majú uchádzači o prácu právo na dávky, predĺžiť na 270 dní z doterajších 90.

Iniciátori referenda dúfajú, že by sa mohlo konať 3. apríla, nakedy sú plánované aj parlamentné voľby. To by pomohlo opozičnej aliancii mobilizovať voličov. O dátume plebiscitu však rozhoduje prezident, ktorý je spojencom vládnucej strany Fidesz, pripomenula agentúra Reuters.

V nadchádzajúcich voľbách bude Orbán prvýkrát od prevzatia moci v roku 2010 čeliť jednotnému spojeniu opozičných strán. Podľa prieskumu organizácie IDEA Institute, ktorého výsledky zverejnili v piatok, vedie zatiaľ premiérova strana Fidesz nad opozičnou alianciou o dva percentuálne body. Vládnucu stranu by podporilo 39 % voličov, zatiaľ čo zoskupenie opozičných strán 37 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet