Na hlavný obsah

Maďarský premiér Orbán sa stretne s Putinom, hovoriť budú aj o dodávkach plynu

Témou bude aj situácia na Ukrajine.

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin.
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin.Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Maďarský premiér Viktor Orbán sa chystá v utorok (1. 2.) do Moskvy po konzultáciách s predstaviteľmi NATO a Európskej únie. Oznámil to v pravidelnom piatkovom (28. 1.) rannom vystúpení v maďarskom verejnoprávnom rozhlase.

Takýmto spôsobom zároveň odpovedal na výzvu maďarskej opozície, aby svoju cestu zrušil a nestal sa vazalom ruského prezidenta Vladimíra Putina a Maďarsko ruským trójskym koňom v Európe. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Gregor Martin Papucsek.

Vrcholové stretnutia medzi Ruskom a Maďarskom sú pravidelné. Budapešť inkasuje aj od západných partnerov permanentne kritiku za tieto dobré vzťahy s Moskvou, ktorá chce údajne narušiť západnú jednotu preferovaním vzťahov s Maďarskom.

Maďarskí politici na to zvyknú reagovať tak, že s Ruskom intenzívne spolupracujú aj západoeurópske štáty, najmä Nemecko a Francúzsko. V súčasnej napätej situácii okolo Ukrajiny predsa môže byť Orbánova cesta do Moskvy pikantná, no sám premiér v tom nevidí žiadny problém.

Hospodárske záležitosti

„Maďarsko je suverénna krajina, a tak sa správajú aj jej vodcovia,“ povedal ráno v rozhlase Orbán a osobitne zdôraznil, že mu ide o národné záujmy aj v zahraničných vzťahoch, a tak v Moskve s Putinom budú preferovať hospodárske vzťahy.

Ide napríklad o zvýšenie množstva plynu, ktoré Rusko dodáva Maďarsku na základe dlhodobej zmluvy. Prispelo by to k zvýšeniu energetickej bezpečnosti Maďarska.

„Európske bezpečnostné otázky obísť nemožno, pričom treba vychádzať z toho, že Maďarsko je členom NATO, a pred každou takouto cestou je koordinácia spojencov prirodzená,“ dodal Orbán. Aj teraz ide premiér do Moskvy tak, že konzultuje s vedením Aliancie a s určujúcimi politikmi Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál