Na hlavný obsah

Maloobchodníci chcú otvoriť pre všetkých. Opatrenia považujú za nelogické

V súčasnosti sú neesenciálne obchody otvorené v režime OP.

Kritika nových opatrení. Po tom, ako vláda schválila zmeny v režimoch, maloobchodníci ostali sklamaní. Všetky obchody, okrem základných, musia aj naďalej fungovať v režime OP.

Teda nakupovať v nich môžu iba očkovaní a ľudia, ktorí COVID-19 prekonali. Obchodníci požadujú preradenie do základu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) ďalšie ústupky neplánuje.

Supermarkety, drogérie, potraviny či lekárne. Tieto prevádzky môže navštíviť každý, bez obmedzení. No ak si chcete kúpiť elektroniku či oblečenie, musíte sa preukázať potvrdením o očkovaní či prekonaní ochorenia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Očakávali sme, že príde k prehodnoteniu. Podľa nemeckých vedcov je riziko v prípade, keď má človek správne nasadený respirátor a stojí 20 minút v prevádzke asi na úrovni jedného promile. Myslíme si, že naše prevádzky sú úplne bezpečné,“ tvrdí Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Odborníci z konzília to však vidia inak a po ich návrhoch vláda ponechala maloobchodné prevádzky v režime OP. K istému ústupku však došlo.

„Zmiernili sa podmienky. Už nemusia spĺňať 15 metrov štvorcových na zákazníka, aj u nich došlo k zmierneniu opatrení,“ hovorí Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ SR.

Podľa obchodníkov sú opatrenia nelogické a v praxi sa obchádzajú. Deje sa to najmä v okresoch s nižšou zaočkovanosťou, pretože prevádzky nemajú inú možnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko