Na hlavný obsah

Medzi Rómami v obci na východnom Slovensku evidujú 70-percentnú zaočkovanosť

Pomohlo tomu aj mobilné očkovanie.

Najmä trpezlivosť a ochota vysvetľovať. Vďaka aktivite terénnych pracovníkov sa na východe Slovenska darí zvyšovať percento zaočkovanosti Rómov. Môžu to potvrdiť aj v obci Soľ vo Vranovskom okrese. Vakcínu tam vďaka výjazdovej skupine dostalo viac ako 140 ľudí.

Pred začiatkom očkovania čakali na vakcínu desiatky ľudí. V obci sa očkovalo už siedmykrát. Väčšina Rómov v obci si prišla po tretiu dávku. Pätnásti však po tú prvú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Koľko ľudí sa bude chcieť zaočkovať, toľko zaočkujeme. U nás nie je problém s vakcínami, u nás je problém len to, aby ľudia na očkovanie prišli,“ povedala Zuzana Sabolová, poverená riaditeľka odboru zdravotníctva v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK).

Zaočkovanosť komunity je v obci viac ako 70-percentná. Komunitní i terénni sociálni pracovníci venovali celé hodiny osvete. Navyše, tunajší Rómovia majú prácu, ale aj skúsenosť s covidom a jeho následkami.

Tam, kde nefunguje terénna práca, kontaktuje kraj aj vajdov. Vakcinačná skupina PSK je pripravená pomôcť každej skupine, ktorá ich počas práve silnejúcej štvrtej vlny pandémie osloví.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny