Na hlavný obsah

Mikulec potvrdil porušenie zákona pri skartácii spisov príslušníkov štátnej bezpečnosti

Podľa výskumníkov ide o nenahraditeľnú škodu.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vysvetľoval skartáciu spisov príslušníkov štátnej bezpečnosti. Archív ministerstva ešte v minulosti zničil približne 800 osobných dokumentov. Ako k tomu došlo vysvetľoval pred výborom národnej rady pre obranu a bezpečnosť.

Ústav pamäti národa vznikol pred 20 rokmi, aby pomohol vyrovnať sa s totalitnou minulosťou. Robí tak aj výskumom zachovaných dokumentov bezpečnostného aparátu, vrátane osobných zložiek príslušníkov komunistickej tajnej služby.

„Osobné spisy dokumentovali priebeh kariéry jednotlivých príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti. Boli tam napríklad ich životopisy, vtedy ešte rukou písané životopisy, boli tam ich fotografie, záznamy o priebehu služby aj o tom, na akých akciách sa podieľali“ uviedol predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ján Pálfy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Keďže išlo o dokumenty komunistickej Štátnej bezpečnosti, niektoré spisy boli ešte donedávna v archíve ministerstva vnútra v Nitrianskej Strede. Časť z nich v rokoch 2017 a 2018 zoskartovali.

Týkali sa represívnejších 50. a 60. rokov minulého storočia. Správna rada Ústavu pamäti národa podala trestné oznámenie až v decembri minulého roka. Poslanci chceli vedieť prečo.

Minister priznáva zlyhanie pracovníkov archívu, ktorý mal pôvodne dokumenty postúpiť Ústavu pamäti národa. Do konfliktu sa podľa neho dostali dva zákony.

„Jedna vec je zákon o archívnictve, podľa ktorého, áno, postupovali. Druhá vec je, takt ako tu bolo povedané, lex specialis, ktorý je teda samozrejme platný a podľa ktorého si aj my myslíme, že bol porušený zákon,“ dodal Mikulec.

Z pohľadu výskumníkov ide o nenahraditeľnú škodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko