Na hlavný obsah

Ministerstvo obrany neprijalo pripomienky generálnej prokuratúry. Tá to kritizuje

Týkali sa návrhu dohody o obrannej spolupráci s USA.

Generálna prokuratúra kritizuje prístup ministerstva obrany. Z jej 35 pripomienok k návrhu dohody o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi neprijalo v rozporovom konaní ani jedinú. Podľa osloveného ústavného právnika rezort obrany pripomienky prijať nemusí. Prokuratúra však môže prísť s prvým krokom ako dať preveriť ústavnosti zmluvy.

„Jednotlivými pripomienkami uplatnenými generálnou prokuratúrou sa zástupcovia ministerstva obrany odmietli vecne zaoberať, a to aj napriek tomu, že generálna prokuratúra navrhovala konkrétne riešenia na odstránenie nedostatkov návrhu dohody,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo obrany potvrdilo, že sa väčšou časťou pripomienok generálnej prokuratúry nezaoberalo. Podľa rezortu nemá generálna prokuratúra odbornú spôsobilosť riešiť pripomienkované oblasti.

„Dvadsaťsedem z tých pripomienok sme vyhodnotili ako takých, ktoré vôbec nespadajú do vecnej príslušnosti generálnej prokuratúry, iba tri pripomienky čiastočne a šesť pripomienok áno, ale vyhodnotili sme ich ako neopodstatnené,“ priblížil Marian Majer, štátny tajomník Ministerstva obrany SR.

„Nie je povinnosťou toho predkladateľa akceptovať pripomienky generálnej prokuratúry, povinnosťou je prerokovať tie pripomienky, vypočuť si stanovisko generálnej prokuratúry, povedať svoje stanovisko a potom to uzavrieť s tým, či vyhovujeme tým pripomienkam, alebo nie,“ tvrdí ústavný právnik Vincent Bujňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko