Na hlavný obsah

Mladých kysuckých strojníkov ocenili za inovatívnosť

Súťažili s autíčkom na vodíkový pohon.

Mladých kysuckých strojníkov ocenili za inovatívnosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O vodíku sa hovorí ako o palivovej energii budúcnosti. Študenti Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej v Kysuckom Novom Meste s ním majú skúsenosti už teraz. Vo voľnom čase súťažia s autíčkami na vodíkový pohon.

Nedávno sa vrátili z majstrovstiev sveta v Moskve. Aj keď sa na popredných priečkach neumiestnili, porota im udelila špeciálne ceny za energie a inovácie.

Bohumil Belák, majster odborného výcviku na SOŠ, hovorí, že každý rok so študentmi riešia niečo s vodíkovými autíčkami a posúvajú sa ďalej. Súťažná porota bola z ich vynálezu prekvapená. „Myslím, že cena za inovácie hovorí za všetko,“ povedal Belák pre regionálny magazín Regina.

Študenti zastávajú v tíme rôzne pozície. Andrej Polák je vodičom autíčka na vodíkový pohon. Jeho úlohou je kontrolovať spotrebu a byť pri jazde obozretný, pretože za zrážky s inými autami hrozí penalizácia. „Súťaženie prebieha tak, že sa šoféruje 6 hodín. Po 20 minútach sa chodí do depa a kontroluje sa spotreba a ďalšie veci, či je auto v poriadku,“ vysvetlil Polák.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Tím musí mať aj svojho mechanika, ktorým je Miloš Rakovan. Ten dbá o technický stav vozidla, prípadne výmenu poškodených dielov či vodíkových batérií.

Riaditeľ spomínanej SOŠ, Ondrej Holienčík, vyzdvihol, že vďaka súťaži študenti pretavia teoretické znalosti do reality. Pripomína, že vodík je veľmi výbušný plyn, no študenti s ním narábajú len vo veľmi malých množstvách.

Belák upozorňuje, že vodíkový pohon je budúcnosťou energetiky. „Pred siedmimi rokmi stál kilogram vodíka 900 eur, momentálne je to zhruba 9 eur. Na kile vodíka dokáže osobné auto prejsť asi 500 kilometrov,“ dodal.

„Guvernér moskovskej vlády nám pri odovzdávaní ceny osobne povedal, že čokoľvek bláznivé robíte, robte to ďalej, lebo to robíte dobre,“ uzavrel Belák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny