Na hlavný obsah

Moderna začala testovať vakcínu zameranú na omikron

V klinickej štúdii bude sledovať jej účinky u asi 600 osôb.

Moderna začala testovať vakcínu zameranú na omikron
Ampulka s vakcínou od spoločnosti Moderna. Foto: SITA/AP

Spoločnosť Moderna v stredu (26. 1.) oznámila, že začala klinické testy novej verzie svojej vakcíny proti ocjoreniu COVID-19, ktorá je zameraná na vysoko nákazlivý variant omikron. Firma to uviedla vo vyhlásení. Začiatkom tohto týždňa začali podobnú štúdiu aj konkurenčné spoločnosti Pfizer a BioNTech.

Moderna bude študovať bezpečnosť a znášanlivosť novej vakcíny u približne 600 osôb s odlišným očkovacím režimom. Pokusnú vakcínu podajú osobám, ktoré dostali buď dve dávky pôvodnej látky alebo tým, ktorí za sebou majú aj tretiu posilňujúcu dávku. Prvý účastník štúdie dostal dávku v stredu, uviedla Moderna.

Firma tiež poukázala na výsledky novej štúdie, z ktorej vyplýva, že protilátky schopné zasiahnuť omikron pretrvávajú šesť mesiacov po podaní posilňovacej dávky, aj keď ich hladina klesá. Závery výskumu zverejnil odborný časopis New England Journal of Medicine.

Nie je jasné, ako budú na nové verzie vakcín proti covidu reagovať zdravotnícke úrady po celom svete. Pôvodné vakcíny stále poskytujú dobrú ochranu pred úmrtím a závažným priebehom ochorenia. Štúdie zo Spojených štátov aj iných krajín ukázali, že tretie dávky túto ochranu posilňujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet