Na hlavný obsah

Moderné lieky poisťovne nepreplácajú, lieková reforma by to mala zmeniť

Mnohí pacienti si liečbu teraz hradia sami.

Karcinóm prsníka, obličky či pečene. Na niektoré onkologické diagnózy nie sú na Slovensku kategorizované, teda poisťovňami preplácané, žiadne moderné lieky. Vo zvyšku Únie sa nimi pacienti liečia už 10 rokov. Zmeniť by to mala lieková reforma ministerstva zdravotníctva.

Pred rokmi diagnostikovali Denise Takácsovej rakovinu prsníka. Po vyčerpaní štandardných možností liečby jej onkológ navrhol novú terapiu. Poisťovne ju však nepreplácajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Došla odpoveď, že neuhrádzajú. A dôvod? Dôvod, že nie je na zozname kategorizovaných liekov,“ objasnila.

Mnohí pacienti, ktorým poisťovne odmietli uhradiť liečbu, si ju platili sami. Neraz pritom minuli všetky svoje úspory a boli ochotní predať aj vlastnú strechu nad hlavou.

„My sme dlhodobo poukázali na to, že sú potrebné legislatívne zmeny, ktoré by umožnili to, aby na Slovensku mali pacienti rovnako dostupné inovatívne moderné lieky ako v okolitých štátoch,“ uviedla prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Ministerstvo zdravotníctva predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh, ktorý má situáciu v oblasti liekov výrazne zlepšiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko