Na hlavný obsah

Moniku Beňovú opäť zvolili za kvestorku Európskeho parlamentu

Funkciu zastáva od júla 2019.

Moniku Beňovú opäť zvolili za kvestorku Európskeho parlamentu
Na snímke europoslankyňa Monika Beňová. Foto: TASR

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) bola v stredu (19. 1.) v prvom kole opätovne zvolená do funkcie kvestorky Európskeho parlamentu (EP). Informovala o tom predsedníčka EP Roberta Metsolová s tým, že Beňová získala 487 hlasov.

Beňová túto funkciu, ktorú obhájila ako členka Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D), zastáva už od júla 2019.

V prvom kole boli za kvestorov zvolení aj Anne Sanderová (EPP, 622 hlasov), Christophe Hansen (EPP, 576 hlasov) a Fabienne Kellerová (Obnovme Európu, 479 hlasov).

Kolégium kvestorov EP má päť členov, ktorých volia poslanci na funkčné obdobie trvajúce dva a pol roka s možnosťou obnovenia mandátu. Ich úlohou je dozerať na administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú členov EP a ich pracovných podmienok.

Slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS) bol v utorok zvolený za jedného zo 14 podpredsedov EP. Za kandidáta ho navrhla liberálna skupina Obnovme Európu. Slovensko je medzi podpredsedami EP zastúpené vôbec po prvýkrát.

Kvestori a kvestorky sú volení trojkolovým väčšinovým tajným hlasovaním: v prvých dvoch kolách sa vyžaduje absolútna väčšina odovzdaných hlasov, v poslednom kole postačuje relatívna väčšina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet