Na hlavný obsah

Morawiecki sa rozhodol začať proces odvolania poľského veľvyslanca v Česku

Ide o konflikt v rámci diania okolo bane Turów.

Morawiecki sa rozhodol začať proces odvolania poľského veľvyslanca v Česku
Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa rozhodol začať proces odvolania poľského veľvyslanca v Česku. Na twitteri to napísal hovorca poľskej vlády Piotr Müller, ktorý v súvislosti s veľvyslancom informuje o „krajne nezodpovedných výrokoch o bani v Turówe“.

Každý poľský diplomat má povinnosť starať sa o poľské záujmy, doplnil hovorca. Poľské médiá v tejto súvislosti spomínajú rozhovor veľvyslanca Miroslawa Jasiňského pre Deutsche Welle.

V ňom diplomat okrem iného povedal, že vo vývoji sporu medzi Prahou a Varšavou smerom k hnedouhoľnej bani Turów „išlo o nedostatok empatie, nedostatok porozumenia a nedostatok ochoty na dialóg, a to predovšetkým na poľskej strane“.

„Napokon, podobné veci sa diali aj v Belchatove a Konine a nikto z toho nerobil škandál,“ nechal sa ďalej počuť veľvyslanec s odvolaním sa na ďalšie poľské bane.

Na poznámku pýtajúceho sa redaktora, že keď ľuďom v okolí Belchatowa vyschne studňa, požiadajú o odškodnenie a dostanú ho, poľský diplomat reagoval: „To isté platí pre okolie Turówa na poľskej strane. Otázkou je, prečo by sa to nemalo vzťahovať na ľudí, ktorí žijú kilometer alebo dva od bane, ale na druhej strane hranice.“

Jasiňski zároveň vyjadril presvedčenie, že spor medzi Varšavou a Prahou o Turów vyriešia zmierlivo. „Žiadnu inú možnosť vôbec nepripúšťam,“ povedal.

Miroslaw Jasiński oficiálne prevzal úrad poľského veľvyslanca v Prahe len vlani v decembri. Na diplomatickej misii v ČR nebol žiadny veľvyslanec od júna 2020, keď prezident Andrzej Duda odvolal Barbaru Ćwiorovú pre obvinenia zo šikany a diskriminácie podriadených, pripomína server Polsatnews.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet