Na hlavný obsah

Možné skrátenie karantény či režim OP+. Nový covidový manuál už nebude zafarbovať okresy

Hlavným faktorom bude naplnenosť nemocníc.

Možné skrátenie karantény či režim OP+. Nový covidový manuál už nebude zafarbovať okresy
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Slovensko má dva týždne až mesiac do nástupu ďalšej vlny pandémie koronavírusu, ktorú spôsobí variant omikron. Myslí si to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), ktorý to uviedol v utorkovej (11. 1.) relácii Na telo plus.

Rozhodne počet pacientov

Ak vláda v stredu (12. 1.) schváli zmeny, ktoré navrhuje šéf rezortu, opatrenia bude určovať covidový manuál namiesto automatu. Okresy sa podľa ministra už nebudú zafarbovať podľa stupňov ohrozenia. Hlavným faktorom bude počet pacientov v nemocniciach.

„Nemôžeme väčšinu obyvateľstva obmedzovať opatreniami,“ povedal s tým, že regionálny automat nie je pri omikrone vhodný. „Komunitné šírenie je také rýchle, že niečo výrazne obmedzovať nemá význam,“ dodal s tým, že v priebehu dvoch týždňov by sa mohol zelený okres sfarbiť načierno.

Špecifikoval tiež, že tí, ktorí sú zaočkovaní, nebudú ani počas vlny omikronu výrazne obmedzení a otvorí sa pre nich aj kultúra, šport, plavárne, akvaparky, wellness a podobné.

Režim OP+

Ako vyplynulo z pondelkového (10. 1.) vládneho materiálu, hromadné podujatia budú rozčlenené na tri kategórie. Vysokorizikové, ako sú napríklad svadby, budú môcť navštevovať ľudia v režime OP+, ktorý by mal začať platiť od 19. januára. Lengvarský spresnil, že pôjde o ľudí s tromi dávkami vakcíny alebo dvomi dávkami a negatívnym testom, alebo prekonaním ochorenia.

Reštaurácie budú naďalej otvorené v režime OP, teda pre ľudí s dvomi dávkami vakcíny. Minister pripustil, že pokiaľ počet pacientov klesne napríklad pod hranicu 500, bude možná aj diskusia o otváraní prevádzok pre neočkovaných. „Nemožno ľudí obmedzovať navždy,“ skonštatoval.

Zmeny v dĺžke karantény?

Minister tiež uviedol, že počas vlny omikronu sa dajú očakávať výpadky v zdravotnom systéme či v iných službách vrátane autobusovej dopravy či obchodoch, pokiaľ budú pracujúci končiť v karanténe. Pripustil, že jej dĺžku budú možno skracovať. Jej dĺžka by sa mohla líšiť podľa zaočkovanosti – neočkovaní by v nej mali byť dlhšie.

„Bude rozdiel medzi zaočkovanými a nezaočkovanými v karanténe,“ priblížil s tým, že ľudia s tromi dávkami by možno boli v izolácii len tri dni. Tiež nevylúčil možnosť, že ak budú pozitívne testovaní ľudia bezpríznakoví, budú môcť pracovať, ak ich bude zamestnávateľ, ako napríklad autobusový dopravca, potrebovať v práci. Dôležitý bude level vakcinácie a dodržiavanie hygienických opatrení.

Povinné očkovanie a dovolenka

Minister tiež uviedol, že rozhodnutie o povinnom očkovaní v najbližších týždňoch nepadne. „Chceme vyhodnotiť všetky dáta a tiež, ako k tomu pristúpili iné krajiny. Čaká sa napríklad aj na Rakúsko. Analýza vyžaduje doplnenie,“ poznamenal. Ministerstvo ju malo aj so šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou pôvodne predložiť do 10. januára.

Ku svojej dovolenke v Ománe Lengvarský povedal, že premiér Eduard Heger (OĽANO) o nej vedel a chod ministerstva bol zabezpečený. Ospravedlnil sa ľuďom, ktorých to pohoršilo. „Každý človek má právo si ísť na týždeň oddýchnuť,“ dodal s tým, že do Ománu by išiel opäť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko