Na hlavný obsah

Na bezpečnostnej rade armáda špecifikuje, koľko kusov techniky a vojakov je pri Ukrajine

Spravodajské služby by mali priniesť nové aktuality, povedal Naď.

Na bezpečnostnej rade armáda špecifikuje, koľko kusov techniky a vojakov je pri Ukrajine
Na ilustračnej snímke konvoj ruských obrnených vozidiel sa presúva po diaľnici na polostrove Krym. Foto: TASR/AP

Na stredajšom (26. 1.) zasadnutí bezpečnostnej rady Ozbrojené sily (OZ) SR špecifikujú, koľko vojakov a techniky sa aktuálne nachádza na hraniciach Ruska a Ukrajiny, ale aj Bieloruska a Ukrajiny. „Budú konkrétne popísané vojenské systémy, ktoré boli nasadené, počty ľudí, vojenskej techniky, ktoré sa presúvajú v rámci Ruskej federácie smerom k ukrajinskej hranici,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Naď očakáva, že v stredu spravodajské služby prinesú nové informácie o napätej situácii na Ukrajine, ale na bezpečnostnej rade bude reč aj o možných dosahoch prípadného konfliktu na Slovensko.

Minister obrany na kritiku opozície, že sa ministerstvo obrany snaží využívať situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach na propagáciu obrannej dohody DCA so Spojenými štátmi povedal, že prichádza od ľudí, ktorí „urážali vojakov, že nevedia pochodovať, krátili obranné rozpočty o desiatky percent a nikdy nemali blízko k ozbrojeným silám.“

Šéf rezortu obrany chápe, že sa ukrajinskí najvyšší predstavitelia snažia upokojiť svojich občanov a hovoria, že situácia na východe a severovýchode nášho východného suseda „nie je až taká vážna.“ Dodal však, že nielen Slovensko, ale celý svet sleduje dianie na východe Ukrajiny. „V súčasnosti je mimoriadne nebezpečná a krehká situácia na Ukrajine, sleduje to OSN, NATO i krajiny, ktoré nie sú členmi tohto zoskupenia,“ priblížil.

Minister vyzval politikov, aby prestali „zneužívať strach ľudí, aby si nevymýšľali bludy a nespochybňovali potrebu výcviku ozbrojených síl.“ Dodal, že ministerstvo obrany v prípade akejkoľvek migračnej vlny bude pomáhať hraničnej a cudzineckej polícii i ministerstvu vnútra, pod ktoré tieto útvary patria. „V prípade vojnového konfliktu by sme sa bavili o vojnových utečencoch z Ukrajiny,“ podotkol.

Na rokovaní budú predstavitelia hraničnej a cudzineckej polície, migračného úradu, minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) i dočasný policajný prezident Štefan Hamran.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko