Na hlavný obsah

Na Slovensku jazdí stále málo elektromobilov

Za hlavný problém považujú odborníci aj vyššiu cenu.

Na Slovensku jazdí asi percento elektrických a hybridných áut. V rámci Európskej únie patrí SR v tejto oblasti k najhorším. Rezort hospodárstva plánuje do roku 2026 rozšíriť počet nabíjacích staníc za vyše 50 miliónov eur. K vyššiemu počtu takýchto vozidiel však chýbajú štátne dotácie.

Kým v roku 2020 na Slovensku zaregistrovali takmer 1 800 elektrických a hybridných vozidiel, vlani ich počet stúpol na 2 026.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Na Slovensku je celkovo zaregistrovaných vyše 2,5 milióna osobných vozidiel a podiel elektrických vozidiel sa pohybuje na čísle 2 873, tak zisťujeme, že to netvorí ani to jedno percento z celkovej flotily vozidiel, ktoré jazdia na Slovensku po cestách,“ uviedol prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Alexander Matušek.

Na Slovensku je približne 900 nabíjacích staníc pre elektromobily. Väčšina z nich sa nachádza v krajských mestách či na diaľniciach a rýchlostných cestách. V ďalších rokoch plánujú túto sieť nabíjacích staníc postupne rozširovať.

Za hlavný problém nezáujmu ľudí o autá na elektrinu považujú odborníci ich vysokú cenu a nižší dojazd. Za auto s elektrickým pohonom zaplatí kupujúci približne o osemtisíc eur viac ako za auto rovnakej značky so spaľovacím motorom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko