Na hlavný obsah

Na ZOH do Pekingu pocestuje 50 slovenských športovcov

SOŠV schválil nomináciu.

Na ZOH do Pekingu pocestuje 50 slovenských športovcov
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie Slovenského olympijského a športového výboru (VZ SOŠV) na svojom piatkovom zasadnutí schválilo nomináciu športovcov na ZOH 2022 do čínskeho Pekingu. Súčasťou slovenskej výpravy pod piatimi kruhmi bude spolu 50 reprezentantov – 25 hokejistov a 25 v ďalších športových odvetviach (zjazdové lyžovanie, beh na lyžiach, boby, biatlon, snoubording, sane).

Do slovenského tímu sa dostalo osem biatlonistov, po päť sánkarov, bežcov na lyžiach aj zjazdárov, jedna bobistka a jedna snoubordistka. „Nominácia bola schválená jednomyseľne a bez pripomienok v podobe, v akej ju predložili športové zväzy a v akej ju vo štvrtok odobril výkonný výbor SOŠV,“ referuje web olympic.sk. ZOH v Pekingu sa uskutočnia od 4. do 20. februára 2022.

37 mužov, 13 žien

V slovenskej výprave bude medzi športovcami 37 mužov a 13 žien, do Pekingu vycestuje aj 61 členov sprievodu. VZ SOŠV tiež poverilo výkonný výbor SOŠV, aby rozhodol o schválení doplnenia alebo zmeny nominácie v prípade dodatočného pridelenia miesteniek medzinárodnými športovými federáciami po jej akceptácii národnými športovými zväzmi, prípadne o schválení výmien športovcov zo zdravotných dôvodov v zmysle pravidiel Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Vedúcim výpravy SR bude Roman Buček, jeho zástupcami Boris Demeter a Zuzana Tomčíková.

Kto nahradí Kuzminovú?

V snoubordingu bude Slovensko reprezentovať Klaudia Medlová, ktorá sa predstavila aj na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu. Premiéru na tomto fóre absolvuje mladá bobistka Viktória Čerňanská.

V zjazdovom lyžovaní dostanú šancu okrem elitnej Petry Vlhovej aj Rebeka Jančová a Petra Hromcová, medzi mužmi bratia Adam a Andreas Žampovci.

V behu na lyžiach sa pod piatimi kruhmi predstaví pätica Alena Procházková, Barbora Klementová, Kristína Sivoková, Peter Mlynár a Ján Koristek. V biatlone sa do nominácie dostalo okteto Paulína a Ivona Fialkové, Henrieta Horvátová, Veronika Machyniaková, Michal Šíma, Šimon Bartko, Tomáš Sklenárik a Matej Baloga.

Na predchádzajúcich ZOH v kórejskom Pjongčangu slovenská výprava získala vo februári 2018 tri medaily – jednu zlatú a dve strieborné vybojovala biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá už ukončila kariéru. Zo súčasnej slovenskej výpravy zatiaľ žiadny športovec pod piatimi kruhmi nezískal cenný kov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport