Na hlavný obsah

Naď adresoval výzvu kritikom dohody s USA: Ak sa naplní jedna z hrozieb, odstúpim

Ak sa nenaplnia, chce ospravedlnenie od odporcov.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) zverejnil v nedeľu (9. 1.) na facebooku verejnú výzvu. Adresoval ju tým, ktorí v dohode o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) vidia narušenie suverenity Slovenska. Tvrdí, že ak sa naplní jedna z deklarovaných hrozieb, skončí v pozícii šéfa rezortu obrany.

„Ak na základe dohody vznikne v SR čo i len jedna americká základňa, bude tu čo i len jedna zbraň hromadného ničenia dovezená Američanmi, odovzdáme čo i len jedno vojenské letisko Američanom, ja okamžite odstúpim z funkcie,“ uviedol minister.

Dodal, že v takomto prípade sa verejne ospravedlní národu, že ho oklamal a nebude sa už nikdy uchádzať o verejnú funkciu. Ak sa ale tak nestane do konca tohto volebného obdobia, žiada aj kritikov zmluvy, aby sa ospravedlnili Slovákom, že ich „klamali a strašili a vzdajú sa svojich funkcií a už nikdy nebudú kandidovať do žiadnej verejnej funkcie a ani len nečuchnú o politiku“.

Túto výzvu adresoval menovite napríklad Robertovi Ficovi, Ľubošovi Blahovi (obaja Smer-SD), Marianovi Kotlebovi (ĽSNS), europoslancovi Milanovi Uhríkovi, ale aj generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Všetkých označil za „klamárov“.

Korčok neskôr k dohode uviedol, že navrhnutá dohoda s USA nijako neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť Slovenska. „Práve naopak, zahraničnopolitické a bezpečnostné postavenie Slovenska ohrozuje politika Smeru,“ poznamenal.

„Smer nech hrá s ľuďmi rovnú hru: nejde mu o žiadne základne, ide mu o vytrhnutie Slovenska z NATO. Nejde o našu suverenitu, ale o to, ako vraziť klin medzi nás a spojencov, aj medzi nás a Maďarov a Poliakov. Je smutné, keď Smer ešte stále tancuje tak, ako píska Andrej Danko,“ dodal.

Plánovanú dohodu ostro kritizuje práve Smer-SD, ktorý chce o prítomnosti amerických vojsk na Slovensku zvolať referendum. Hlas-SD si síce nemyslí, že by o tejto otázke malo rozhodovať referendum, no deklaruje, že určite DCA v súčasnej navrhovanej podobe nepodporí, čo potvrdil aj poslanec Matúš Šutaj Eštok v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Pripomienky k návrhu dohody uplatnil i Žilinka či zástupcovia občianskej iniciatívy.

Naopak, zastali sa jej okrem premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministra obrany i viacerí koaliční poslanci. Upozorňujú na to, že ide o štandardnú rámcovú zmluvu, ktorú majú s USA podpísanú aj okolité krajiny. Dohoda má zvýšiť bezpečnosť Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko