Na hlavný obsah

Naď dostal poverenie od prezidentky, dohodu s USA podpíšu na budúci týždeň

Pre RTVS to potvrdili prezidentská kancelária aj vicepremiérka Veronika Remišová.

Naď dostal poverenie od prezidentky, dohodu s USA podpíšu na budúci týždeň
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) počas vymenovania novej vlády SR v Prezidentskom paláci 1. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) podpíše dohodu o obrannej spolupráci s USA už na budúci týždeň. Poverenie dostal od prezidentky Zuzany Čaputovej. Podľa zistení RTVS, aj americká strana pridala k dohode svoju interpretačnú doložku. Veronika Remišová (Za ľudí) v diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12 vyhlásila, že na obsahu dohody sa nič nezmení.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ešte počas týždňa naznačil, že minister obrany by mal ísť koncom budúceho týždňa do Washingtonu podpísať obrannú dohodu so Spojenými štátmi. Ministerstvo obrany zatiaľ pracovnú cestu nepotvrdilo.

„Minister obrany nateraz nedisponuje poverením od pani prezidentky. Ak bude v tejto veci aktualizačný moment, budeme verejnosť informovať,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

Naopak, prezidentská kancelária aj vicepremiérka Veronika Remišová, tvrdia, že cesta je už naplánovaná.

„Prezidentka minulý týždeň obdržala návrh vlády na poverenie a v piatok poverenie pre ministra Naďa podpísala,“ povedal pre RTVS hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Áno, budúci týždeň by obaja ministri mali podpísať dohodu, následne táto dohoda pôjde okamžite do Národnej rady,“ potvrdila pre RTVS vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Opozícia uzatvorenie dohody o obrannej spolupráci dlhodobo kritizuje. Tvrdí, že je pre slovenskú stranu nevýhodná a nepomôže ani interpretačná doložka, ktorou prezidentka Zuzana Čaputová podmienila jej podpis.

Po podpise medzi slovenskou a americkou stranou musí ešte dohodu ratifikovať parlament a následne ju musí podpísať aj prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko