Na hlavný obsah

Naď: Situácia na Ukrajine potvrdzuje význam transatlantického partnerstva

Zdôraznil potrebu konštruktívneho dialógu s Ruskom.

Naď: Situácia na Ukrajine potvrdzuje význam transatlantického partnerstva
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR

Aktuálna situácia na Ukrajine potvrdzuje strategický význam jednoty členských štátov Európskej únie (EÚ) aj Severoatlantickej aliancie (NATO).

Počas rokovania Rady EÚ pre zahraničné veci vo formáte ministrov obrany členských štátov eurobloku to povedal slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

TASR o tom vo štvrtok (13. 1.) informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Rokovaniu dominovalo aktuálne dianie a bezpečnostná situácia na východnej hranici.

Naď: Ukrajina má našu podporu

„Ukrajina má našu neotrasiteľnú podporu nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti. V prvom rade opakujeme potrebu konštruktívneho dialógu s Ruskom, ktorý je jedinou zmysluplnou možnosťou pre deeskaláciu situácie,“ vyhlásil Naď.

Zároveň však dôrazne odsudzujeme použitie sily na zmenu hraníc, čo striktne zakazuje aj medzinárodné právo. Niet pochýb, že akákoľvek vojenská agresia by mala obrovské negatívne dôsledky a spôsobila by veľké škody,“ dodal.

Aktuálna situácia na Ukrajine podľa ministra obrany naďalej potvrdzuje strategický význam transatlantického partnerstva.

Ocenil medzinárodné rozhovory

„Máme priestor využiť vzniknutý stav na zlepšenie našich schopností a pripravenosti,“ priblížil šéf silového rezortu. Zároveň ocenil prebiehajúcu spoluprácu a intenzívne medzinárodné konzultácie.

Na spoločnom zasadnutí ministrov obrany a zahraničných vecí EÚ v Breste bola prediskutovaná aj prvá revízia tzv. Strategického kompasu, ktorá je výsledkom pracovných rokovaní vrátane slovenských návrhov v Rade EÚ.

Ministri obrany otvorili tiež tému aktivít neštátnych aktérov v priestoroch misií a operácií Európskej únie.

„Evidujeme nárast vplyvu takýchto aktérov a dezinformačných aktivít, ktoré sú realizované cez médiá a sociálne siete. Snahou je podkopanie významu a efektivity Európskej únie ako partnera. Proaktívne preto posilňujeme odolnosť odborného personálu a operačných činností v priestoroch nasadenia,“ uviedol minister Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko