Na hlavný obsah

Nad skrátením karantény uvažuje aj Nemecko, rozhodnutie padne v piatok

Krajina sa chce vyhnúť kolapsu zdravotníctva.

Nad skrátením karantény uvažuje aj Nemecko, rozhodnutie padne v piatok
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemecko kvôli novému variantu omikron zvažuje, že skráti karanténu, aby sa vyhlo možnému kolapsu kritickej infraštruktúry, predovšetkým zdravotníctva.

Zrútenie by totiž mohlo nastať nie pre preťaženie nemocníc infikovanými, ale pre nedostatok zdravotníkov, ktorí by museli zostať v izolácii. S úpravou karantény súhlasí aj minister zdravotníctva Karl Lauterbach.

O situácii budú rokovať

Pre akú zmenu sa Nemecko rozhodne, bude jasné v piatok (7. 1.), keď chce kancelár Olaf Scholz o epidemickej situácii rokovať s premiérmi spolkových krajín.

Karanténa v Nemecku pre neočkovaných vo všeobecnosti trvá desať dní, po piatich dňoch je možné ju skrátiť negatívnym testom.

Po návrate zo zahraničných oblastí, ktoré nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) označuje za regióny s variantmi koronavírusu, platí 14-dňová izolácia pre všetkých bez možnosti skrátenia. Ak sa niekto nakazí omikronom v Nemecku, RKI tiež odporúča dvojtýždňovú karanténu.

Ochromená by mohla byť kritická infraštruktúra

Omikron má teraz v Nemecku podľa RKI podiel necelých 20 percent zo všetkých potvrdených prípadov, podľa odborníkov je ale len otázkou času, kým bude omikron tvoriť väčšinu prípadov. Lauterbach pred Vianocami vyhlásil, že by sa tak mohlo stať už v polovici januára.

Úprava karantény je podľa Lauterbacha potrebná, keďže v prípade rýchleho šírenia omikronu by kvôli nariadeným izoláciám mohla byť ochromená kritická infraštruktúra.

Minister zdravotníctva však považuje za potrebné aj obmedzenie kontaktov. „Počty infikovaných sa prudko zvýšia, čo postihne mnoho neočkovaných. A z toho mám strach,“ povedal.

Lauterbach kvôli omikronu požaduje nosenie rúšok, a to aj na školách. V niektorých spolkových krajinách, ako je Sasko, nemusia najmladšie deti rúška nosiť, čo je podľa Lauterbacha chyba. „Dôsledné nosenie rúšok v školách je absolútna nevyhnutnosť,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet