Na hlavný obsah

Nádejný liek proti covidu bude meškať

Snaha ministerstva zdravotníctva o individuálny nákup nateraz padla.

Môže odľahčiť nemocnice a zachrániť životy. Na Slovensko zrejme dorazí až po opadnutí aktuálnej vlny pandémie. Európska lieková agentúra (EMA) schvaľuje použitie nového antivirotika proti ochoreniu COVID-19 s názvom Paxlovid.

Ak sa antivirotiká nasadia včas, sľubujú pacienta s covidom ochrániť pred nemocničným lôžkom. Sú relatívne lacné a netreba ich podávať ambulantne.

Na predpis sa dajú vyzdvihnúť v lekárni a účinkujú aj proti mutáciám. Na rozdiel od monoklonálnych protilátok, ktoré sa pri rizikových pacientoch podávajú aktuálne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pri tých vážnejších mutáciách ktoré spôsobia že ten vírus je veľmi odlišný od toho pôvodného je zrejmé, že monoklonálne protilátky nemusia fungovať tak účinne ako proti pôvodnej verzii, proti ktorej boli vyvíjané, v tomto smere by práve tie antivirotiká mohli predstavovať nádej,“ uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Na trhu sú aktuálne dve novinky od dvoch rôznych výrobcov – Lagevrio a Paxlovid. Prvé spomínané antivirotikum štát nakúpil za 23 miliónov eur a predzásobuje ním nemocnice. Jeho účinnosť pri odvrátení hospitalizácie je však podľa dát z novembra na úrovni 30 percent.

Oveľa sľubnejšie sa aktuálne javí druhý spomínaný liek Paxlovid od spoločnosti Pfizer. Ten sa ale ministrovi zdravotníctva nepodarilo vyrokovať.

Ak sa nič nezmení a štát bude čakať na spoločný európsky nákup, nádejný liek dorazí až v marci – po odznení aktuálnej vlny. Jej vrchol sa totiž očakáva už o dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko